Po cestě ze Španělska do Afriky překonal světový rekord. Celkově naplaval sedmatřicet kilometrů. A svým časem osm hodin a devětačtyřicet minut se zařadil mezi všemi plavci, kteří průliv obousměrně přeplavali, na osmé místo. Odstartoval ve čtvrt na dvanáct u španělských břehů, na nejjižnějším místě Evropy. „O překonání rekordu jsem se nepokoušel. Po cestě k Maroku jsem ale měl výborné podmínky. Bylo nádherné počasí a vlny i proud mi šly do zad. To mi hodně pomohlo,“ pochvaluje si Čech.

Na zpáteční cestě se ale situace zkomplikovala. „Zkazilo se počasí, ochladila voda a vlny byly větší. Navíc jsem plaval proti proudu, který mi předtím pomáhal,“ vypočítává plavec. Právě zrádný protiproud mu způsobil největší potíže. Táhl ho bokem z ideální trasy směrem do Středozemního moře.

Čech po cestě zpátky naplaval místo patnácti kilometrů dvaadvacet. Plaval bezmála šest a čtvrt hodiny a z vody vylezl na místě, které bylo od bodu startu vzdáleno třicet kilometrů po břehu. „To, co mi zpočátku pomáhalo, jsem si pak musel užít po cestě zpátky. Nakonec jsem doplaval na poslední místo, které je pro uznání oboustranného přeplavání Gibraltaru možné,“ vysvětluje Čech.

Po celých osm hodin a devětačtyřicet minut, které strávil kraulováním mu společnost dělaly dvě lodě. Jedna plula po jeho boku a z paluby mu občerstvení a povzbuzení dodávali otec a přítelkyně. Druhá, se španělskou posádkou, se držela dvacet metrů před ním a určovala směr, kterým má plavat. Španělé také plnili úlohu rozhodčích.

Na tento podnik se Čech připravoval v Řecku. Tam strávil skoro měsíc a zúčastnil se i dvou závodů, ve kterých obsadil první a druhé místo. V Brně totiž moc dobré podmínky pro trénink nemá a trénovat chodí na veřejný bazén.

Pro Čecha není Gibraltar první zkušeností s mezikontinentálními vodami. Již dříve dvakrát plaval přes kanál La Manche. Jednou jedním směrem. Podruhé, v roce 2006, přeplaval celých čtyřiaosmdesát kilometrů tam i zpět. „La Manche oběma směry je určitě náročnější, než Gibraltar. Ten je ale na druhou stranu daleko nevyzpytatelnější,“ říká Čech a s úsměvem dodává, že narozdíl od znečištěného kanálu, měl na Gibraltaru možnost prohlédnout si i delfíny.

KATEŘINA SLÁMOVÁ