Za čtvrt hodiny ujet půl kilometru. Nebo dokonce dvacet minut čekat, než auto popojede o pouhých tři sta metrů. To jsou jen dvě z mnoha zkoušek trpělivosti, které museli včera podstoupit řidiči v centru Brna. Doslova vražedná kombinace pátku a blížícího se Štědrého dne totiž několikrát skoro úplně zastavila dopravu.

Ta houstla v centru Brna už od ranních hodin. Na několika místech malého městského okruhu a u nákupních center doprava zkolabovala úplně. „Extrémní provoz byl hlavně na Kolišti ve směru od Moravského náměstí na Dornych,“ uvedl již v dopoledních hodinách mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák. Desítky minut čekali po celý den řidiči i v Bratislavské ulici, v okolí IBC a na Úvoze. Tam navíc situaci ve směru od Mendlova náměstí komplikovala uzavírka jednoho pruhu.

Také příjezd na Mendlovo náměstí z Vídeňské ulice se protáhl. „Před polednem jsem jela od nemocnice Milosrdných bratří přes Poříčí na Mendlovo náměstí pětadvacet minut. Šílené,“ postěžovala si Andrea Vařílková, která do města přijela z Blučiny na Brněnsku.

V poledne řídili strážníci dopravu například v Tuřanské ulici u velkoobchodu Makro, kde auta stála ve dvoukilometrové koloně ve směru od Slatiny. Odpoledne tvořili řidiči kolony hlavně na malém městském okruhu. „Dopravu výrazně přetížili. Už tak silný páteční provoz zhoustl zhruba o třetinu. Problémy jsme měli třeba na Mendlově náměstí, kde jsme auta odkláněli do okolních ulic,“ poznamenala mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Přestože například na Úvoze mají autobusy vyhrazen průjezdný pruh, někteří řidiči neváhali riskovat pokutu a kolonu aut předjížděli právě tímto pruhem. „Měl jsem ve škole na Úvoz vyzvednout syna po hokejovém tréninku. I bus pruhem mi to z Mendlova náměstí trvalo dvacet minut,“ stěžoval si Jan Hladík.

Podle mluvčí brněnského dopravního podniku Hany Pohanové se předvánoční spěch podepsal i na veřejné dopravě. „Máme víc drobných dopravních nehod autobusů i tramvají, než je obvyklé,“ uvedla Pohanová. Tramvaje kvůli dopravním nehodám někdy nemohly vůbec dodržovat jízdní řád.

Ještě větší problémy v dopravě očekávají strážníci dnes a po klidnější neděli i v pondělí a v úterý. Chtějí proto řídit a usměrňovat provoz v okolí velkých nákupních center a hypermarketů. Složitá situace má být především u Vaňkovky, kde mohou auta od dnešního poledne parkovat zdarma. „Parkoviště byla poslední víkendy v obou patrech plná. A čekáme to i poslední víkend před Vánoci,“ uvedl ředitel centra Martin Kondrát.

Strážníci budou kromě výjezdu z Vaňkovky kontrolovat i parkoviště u Olympie nebo v Avion Shopping Parku. A nejen kvůli dopravním problémům. Městská policie pošle do terénu i víc strážníků, kteří dohlédnou na kapesní zloděje a krádeže v obchodech.