Ranní nehoda u kostela, která se stala sedmnáct minut po deváté hodině, vypadala na první pohled děsivě. Tramvaj vypadla v zatáčce z kolejí a téměř celá protnula protisměrné koleje. Její ocelová kola přitom drhla asfalt, na kterém byla po nehodě patrná několikametrová rýha. „Když vidím, kam až se tramvaj mimo koleje dostala, je štěstí, že v protisměru nejela další. Mohlo to skončit hodně špatně,“ prohlásil chvíli po nehodě Pavel Zelený, který procházel kolem.

Žádný z cestujících nebyl při havárii zraněn. Vykolejená tramvaj však způsobila nemalé problémy v dopravě. „Odklonili jsme všechny spoje a některé nahradili autobusy“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová. Zpět na koleje dostalo soupravu až speciální vozidlo, takzvaný nakolejovač, za padesát minut. Do té doby museli na křižovatce usměrňovat řidiče aut policisté.

Proč tramvaj vykolejila, zatím není jasné. „Výsledky vyšetřování bychom mohli znát do konce týdne,“ sdělila Pohanová. Už během včerejška prohlédli soupravu odborníci a zjistili, že nebyla při nehodě nijak poškozena.

Problémy byly i v poledne

Další komplikace potkaly cestující půl hodiny před polednem. Vadná tramvaj číslo tři zůstala stát mezi zastávkami Náměstí 28. října a Moravské náměstí a vytvořila se za ní málokdy vídaná kolona až patnácti dalších souprav.

Než byla nepojízdná tramvaj odtažena, uplynulo pětadvacet minut. „Jely jsme s kolegyněmi na oběd, ale teď to můžeme rovnou otočit a jít zpátky do práce hladové,“ postěžovala si Žaneta Suková. V tom se začala městem rozléhat pravidelná zkouška sirén. „Teď by ještě mohl být nějaký nálet a bude to opravdu krásný den,“ vzala situaci s úsměvem Suková.