Nadace získala peníze díky dražbě na Plesu jako Brno. Mezi sedm nemocný a postižených dětí rozdělí milion a půl korun. „Těší nás, že se nám do dražby daří dostat opravdu unikátní dary. Například letos vytvořil Luca Stradivari plastický obraz speciálně pro naši dražbu,“ uvedl za nadaci Milan Vrbík.

Dvě stě tisíc dostane Jana Schwarzová a její syn Vojtěch, který má závažné onemocnění mozku. Kvůli němu nechodí ani nemluví. „Zůstala jsme na něj sama. Peníze jsou obrovská vzpruha pro náš rozpočet. Použijeme je na přestavění bytu, aby byl bezbariérový a já nemusela Vojtíška všude nosit,“ nastínila svoje plány Schwarzová.

Ples jako Brno ve Fait Gallery tradičně přilákal stovky návštěvníků.
Upírská noc i tancovačka v kroji. Mezi Jihomoravany bodují tematické plesy

Za nejvyšší částku se vydražila kytara hudební skupiny Lucie. Za 480 tisíc korun. „Mám tři zdravé děti a cítím se provinile. Při své práci vidím mnoho nemocných dětí a je mi jich líto. Nejsme přítel svých peněz, tak se snažím pomáhat,“ objasnil Julius Prüger, který se na dražbě podílel více než milionem korun.

Svoji postel vložila do dražby firma Saffron. „Spolupráce si moc vážíme. Rádi přispíváme na dobrou věc a zároveň nám lichotí, že je o naše produkty vždy velký zájem,“ prozradil zástupce firmy Kamil Bělík.

Dopravní nehoda v brněnské Plotní ulici. Osobní auto se srazilo s autobusem a dodávkou. Zranila se řidička i malé dítě, které v autě vezla.
Opilý řidič autobusu zranil ženu a dítě. U soudu mu hrozí až deset let vězení

Nadace Pro dětský smích spolupracuje s Plesem jako Brno již sedmým rokem „Chceme, aby náš ples byl charitativní, i když je to tak honosná akce. Když se vše dobře zorganizuje, dražba lidi baví a vnímají to jako zpestření,“ sdělil jeden z organizátorů Bedřich Snášel.

JAN VOSTAL