Pobočka přímo v centru drogového dění má za cíl snížit kriminalitu v oblasti. „Pořizování drog je pro jejich uživatele velmi nákladné. Kvůli závislosti většinou nemají práci. Peníze se proto snaží získat velmi často krádežemi," vysvětlil ředitel brněnské pobočky Podaných rukou Jiří Dolák.

Aby krádeží ubylo, chtějí v centru v letošním roce zavést také službu takzvané substituční léčby. „Závislí po registraci do programu a při dodržování určitých pravidel v centru zdarma dostanou metadon, látku která jim pomáhá při léčbě závislosti. Užívají ho pravidelně místo drogy. Jelikož ho ale dostanou zdarma, nebudou mít potřebu krást," popsal fungování substituční léčby Dolák.

Dodal, že kriminalita by se pak měla snížit až o třicet procent.

Vznik centra si chválí také pracovníci brněnských organizací pracující s lidmi z vyloučených lokalit. „Drogy jsou tam dlouhodobě velkým problémem. Čím blíž budou mít místní lidé možnost se obrátit o pomoc, tím víc toho budou využívat," myslí si vedoucí terenní sociální práce brněnské organizace Drom Filip Fuchs.

To potvrdil také ředitel Podaných rukou Pavel Novák. „Čím více center budou mít v místě bydliště lidé k dispozici, tím rychleji jim budeme moci pomoct, když o to budou stát. Závislí totiž očekávají okamžitou pomoc, pokud musí čekat, odvykání si rozmyslí," varoval. Dodal, že loni se na Podané ruce v kraji obrátilo tři a půl tisíce klientů.

Nové centrum Podaných rukou je zaměřené především na samotné uživatele návykových látek. Zaměstnanci pomáhají těžkou situaci řešit ale také příbuzným závislých. „V případě, že naši pomoc uživatel drog vyhledá, znamená to, že ještě není na samém dně, že chce svou situaci řešit. Mají motivaci ke změně. Úspěšnost našich programů je proto vysoká," pochválil Dolák.

Novák upozornil, že nikdo se nestane závislým, aniž by neměl nějaký jiný problém. „Ve vyloučených lokalitách je proto nejčastěji zneužívaný heroin. Ten lidi utlumuje," sdělil ředitel. Heroin totiž zklidňuje temperament lidí a pomáhá jim zapomenout na starosti.

Druhou nejoblíbenější drogou mezi jihomoravany je pervitin. Dolák ale upozornil, že nejen závislost na drogách může být nebezpečná a pro člověka likvidační. „V loňském roce v našich centrech přibylo také lidí závislých na hraní. Nejčastěji se jednalo o hráče na automatech a na sázkách," řekl.

Česká republika je totiž podle něj zemí s nejvíce automaty v Evropě. Je zde proto velké množství hráčů. Novák s Dolákem se shodli, že řešením by byla pouze důkladná a promyšlená regulace. Vyhlášky zakazující hazard na jižní Moravě počet závislých podle nich neovlivní. „Závislý člověk si najde jinou závislost, která mu vyplní čas, který trávil hraním. Hráči začnou sázet nebo si vytvoří jinou závislost," myslí si Novák.

Drogově závislí. Infografika