V místě druhým rokem žije se svou rodinou například Kristýna Sedláková. „Přestěhovali jsme se sem za covidu. Od té doby dole na chodbě pravidelně řešíme použité injekční stříkačky, které tu nechávají narkomani odložené na okně. Není výjimkou, že tu spousta z nich i přespává,“ řekla Deníku.

S přítelem a dvěma malými dětmi bydlela v nejvyšším patře až do chvíle, než se v bytě objevily štěnice. Ty deratizátoři na konci ledna na její popud vyhubili. I přesto se Sedláková cítí v pronajatých prostorech nepříjemně a raději přechodně přebývá jinde.

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně.
Sexuální obtěžování na Masarykově univerzitě? Škola to neřeší, tvrdí studentky

„Bydlíme teď všude možně po známých. Všechno budujeme od začátku, protože jsem nábytek pro jistotu vyhodila. Bojím se tu se svou rodinou žít. Děti poštípané od štěnic, zdrogovaní lidé přespávající na chodbě. Tohle není vhodné místo pro výchovu. Už jsem žádala o náhradní bydlení a jsem v registru čekatelů. Situaci nyní řeším s městskou částí. Zatím se ale nic moc neděje. Čekám na vyjádření,“ svěřila se Sedláková.

Opakující se problém s pohozenými stříkačkami potvrdili i další nájemníci, Ladislav Hunka a Zdenka Drlíková. „Injekční stříkačky se tu objevují často. Na chodbách jsou rozbitá světla, poničené poštovní schránky a rozkopané dveře. Ty vstupní jsou mnohdy dokonce od krve. Když jdeme venčit psa, bojíme se. Po domovníkovi jsme chtěli, aby sem dal kamery. Zatím se ale nic neděje,“ krčila dvojice rameny.

Nevhodné podmínky okomentovala také sousedka Růžena Píšková. „Bydlím tu třetím rokem a je to pořád stejné. Policie sice přijede a injekční stříkačky odklidí, ale za týden se tu objeví zase. Takhle to tady bohužel funguje už nějakou dobu,“ postěžovala si Píšková.

Zdroj: Deník/Kristýna Komárková

Městská část Brno-střed, která byty spravuje, však podle mluvčí Kateřiny Dobešové doposud nemá páku, jak mít situaci v prostorách pod kontrolou neustále. V domě je takzvaných sociálních bytů více. Někteří nájemníci pravidla určená pro vyhubení štěnic v domě nedodržují, proto se tam objevují opakovaně.

„S paní nájemkyní zmiňovaného bytu v Plynárenské ulici jsme v kontaktu a víme i o problémech domu. Snažíme se je řešit. U několika problematických nájemníků jsme v poslední době už přistoupili k ukončení nájmu a byty jsme vyklidili,“ reagovala mluvčí na dotaz Deníku.

Úředníci na injekční stříkačky v domě a jeho okolí upozorňují strážníky i organizaci Podané ruce, která se problematice drogově závislých věnuje. „Pokud lidé užívající návykové látky nijak neruší okolí a nelze je na místě chytit při činu, je velice obtížné najít řešení. Pak je možný pouze zásah pracovníků sociálního odboru nebo preventivní činnost pracovníků Podaných rukou. V podstatě ale nemáme účinný nástroj, jak ihned zasáhnout,“ řekla Dobešová.

Autobus. Ilustrační foto.
Novinka k přímému vlaku z Brna na letiště ve Vídni: lidi přiblíží autobus zdarma

Strážníci pohozené injekční stříkačky okolo Plynárenské registrují už delší dobu. „Kolegové byli zvyklí jich každoročně odklízet i desítky. Přibližně v posledních dvou letech sledujeme, že velmi dobře zafungovaly neziskové organizace. Na volných venkovních prostranstvích výrazně ubylo aplikačních pomůcek. Dobře to dokládá naše statistika za loňský rok, kdy hlídky přímo v Plynárenské ulici objevily pouze jednu injekční stříkačku,“ konstatoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Hlídky podle mluvčího obvykle do uzavřených budov vstupovat nemůžou. „O odklizení uvnitř domu se stará správce nebo majitel. Pokud si na to nálezce sám netroufá, snažíme se podle svých možností vyhovět a pomoci. Ve vztahu k Plynárenské 4 se na nás nikdo zatím neobrátil,“ dodal Ghanem.