Přestože se postoj sociálních demokratů k podpoře někdejšího předsedy Miloše Zemana v blížících se prezidentských volbách liší, hned od sobotního rána pro něj před brněnským výstavištěm sbírali podpisy příznivci Bloku proti islamizaci. „Snažíme se pro petici nasbírat padesát tisíc podpisů, což je podmínka pro kandidaturu prezidenta. Sdílíme s ním totiž názory ohledně nelegální migrace a vidíme jej jako jediného politika, který má s touto zemí správné úmysly,“ vysvětlila za aktivisty Jana Borkovcová.

Sjezd zahájili straníci několika projevy, směřovanými k vítězství Bohuslava Sobotky i názoru na budoucí směřování strany. „Strategie, kterou jsme zvolili, nemusí vést k úspěchu. Musíme totiž působit jak na mladší a progresivní, tak na starší tradiční skupiny, ať už jde o důchodce nebo samoživitelky. Sociální demokracie se sice zastává jejich důstojnosti, ale také práv a důstojnosti všech. Zazněla tady ambice přilákat větší množství mladých lidí do sociální demokracie. Otázka ale je, na co je chceme přilákat. Znám zájemce, kteří si přihlášku podali před několika lety, ale nikdo ji neprojednal,“ upozornil Jiří Dienstbier.

Psali jsme o prvním dni: Sjezd ČSSD: Dohody vyhrály nad emocemi, komentoval svou prohru "rebel" Tejc

Péči o důchodce vyzdvihl brněnský poslanec Jeroným Tejc. „Je správné, že se vracíme k tradičním voličům. Vždy byli klíčovou skupinou, která nás podržela, důchodci. Proto bychom měli bojovat o to, aby se důchody opět zvyšovaly. V současné ekonomické situaci je možné, aby byly o tisíc korun vyšší,“ prohlásil.

Významnou součástí druhého dne sjezdu byl také panel na téma Důvěra a demokracie, v němž se diskutující zabývali otázkou jak nabýt zpátky ztracenou důvěru voličů. „Pokud lidé ztrácejí důvěru v politiku, mají několik možností. Přestanou chodit k volbám a stanou se mlčící většinou, přesunou svou náklonost k extremistickým stranám, které jsou dnes přezdívané populistické, nebo propadnou oligarchii,“ uvažoval europoslanec a sociolog Jan Keller.

Po panelové diskuzi následovaly další projevy významných členů. Jednu ze strategií strany komentoval třeba ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. „Jestli někdo vstoupil do politiky s tím, že bude stát řídit jako firmu, nejde o demokracii! Lidi není možné brát jako zaměstnance. V programu máme prvky, které se jasně vymezují proti této strategii,“ vyzdvihl.

Velký ohlas měl projev slovenského předsedy vlády Roberta Fica. „Spolupracujeme na mnoha tématech. Vzpomeňte si, jak jsme bojovali proti nesmyslným uprchlickým kvótám, protiruským sankcím nebo dvojí kvalitě potravin. Nedovoláme, aby z nás dělali občany druhé kategorie,“ uvedl řeč.

Čtěte také: Osobnosti: Zeman je lídr, zemi ale rozděluje

Dále zmínil, že považuje Českou republiku za stabilní a prosperující. „Když se státu ekonomicky daří, je úkol sociálních demokratů, aby dbali na zvýšení životní úrovně obyvatel. Zkusme vytvořit nový pilíř sociálních práv, která se budou opírat o vynikající ekonomické výsledky našich zemí,“ plánoval. Na konci projevu mu sociální demokraté tleskali vestoje.

Sjezd ukončil staronový předseda Bohuslav Sobotka. „Bude důležité, abychom hledali porozumění a dohodu ohledně volebního programu sociální demokracie. Počínaje příštím týdnem jej začneme velmi intenzivně připravovat a konzultovat. Naše velké téma bude zvyšování mezd, protože v současné době neodpovídají produktivitě práce,“ zdůraznil.