ČAS LÁSKY. Najít kvetoucí třešeň. To byl ve středu hlavní úkol pro zamilované Brňany. Májový zvyk splnila třeba studentka Alena Fričová. S přítelem se líbala po rozkvetlou višní na ulici. „Pocházím se Slovenska a u nás tento zvyk není. Seznámila jsem se s ním až v Brně a moc se mi zaumlouvá. Snažím se ho dodržovat," říká Fričová. Podle tradice má polibek na prvního máje zajistit po následující rok ženě mládí a krásu.

RUDÉ TŘEŠNĚ. Setkání ke svátku práce pořádaly v Brně tři organizace. Jako první se na Moravském náměstí v deset hodin dopoledne scházejí příznivci komunistů. Za dobrovolný příspěvěk dostávají zájemci brož s háčkovanými třešněmi. Jeden má i Marcela Orságová. Podepisuje petici proti zvyšování daní a snižování minimální mzdy. „Vždyť se z toho nedá žít," lamentuje žena.

Mezitím zaznívají proslovy komunistických politiků. Slovo si bere místopředseda strany Petr Šimůnek. „Komunisté slaví první máj na 130 místech v republice," připomíná.

Projevy poslouchá náměstí zaplněné především staršími lidmi. Mezi nimi je i Růžena Malíková z Brna. „Na první máj chodím pravidelně. V té době jsem vyrůstala a tehdy bylo lépe," myslí si důchodkyně

ORANŽOVÝ PARNÍK. Krásné počasí lidi láká na procházku k přehradě. Tam odpoledne pořádají mítink sociální demokraté. Přichází je podpořit třeba Hana Hovězáková s vnuky. „Dcera mi akci vyhledala na internetu. Přišla jsem, protože jim fandím," říká žena. Mezitím si její vnuci plní úkol na stanovišti, které připravili dobrovolní hasiči z brněnského Králova Pole. Spojují dohromady hadice.

O kousek dál děti míří hadicí na maketu domku. Když se trefí do otvoru, zmizí oheň, který je na střeše. „Ukaž pomůžu ti," říká hasič asi tříletému chlapci a pomáhá mu nasměrovat vodní proud. Dítě bylo s rodiči na výletě. „Projeli jsme se na lodi k hradu Veveří a teď jsme se vrátili," popisuje jeho matka Zuzana Černochová.

Z pódia mezitím zní projevy. „Svátek práce si přivlastňují komunisté, ale je to svátek všech pracujících," říká brněnský primátor Roman Onderka.

Mezitím někteří míří na loď. Můžou se zdarma svést k Rokli a zpět. Návštěvníci ale měli problém s parkováním. „U přístaviště jsou parkoviště úplně plná," upozorňuje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

MÁJ NA ŠPILBERKU. Jiní lidé zůstávají v centru a míří na hrad Špilberk. Prvomájové oslavy tam pořádá Českomoravská konfederace odborových svazů. Program zpestřují mažoretky a policisté, kteří dětem ukazují své zbraně. „Pak jim předvedeme, jak zadržíme pachatele přepadení a jak si poradíme se rváči," říká policista Zdeněk Daniel.