Podle původního plánu měl být zrekonstruovaný dům otevřený v lednu, termín se ale kvůli nevydanému stavebnímu povolení posune. Pharmawell chce budovu po dokončení využívat a pronajímat. „Nedokončená je jen oprava šestého patra," sdělil mluvčí firmy Jan Šmikmátor. Na nejvyšším patře však nyní stavaři nepracují. „Čekáme na vyjádření úřadů," poznamenal za stavební firmu Luboš Stloukal.

Některým lidem už průtahy stavby vadí. „Měli by dům dokončit co nejdřív, aby stavba náměstí nehyzdila," poznamenala třeba Brňanka Jolana Packová.

S vystavěním šestého patra bez povolení nesouhlasí žena, která prochází náměstím denně. „Pokud má stavba sloužit lidem, je dobré, že přistavěli i vrchní patro, bez povolení by ale neměl stavět nikdo," zdůraznila Brňanka, která si nepřála uvést jméno.

Jak už Rovnost informovala, firma začala šesté patro loni v září stavět načerno. O stavební povolení požádala až dodatečně. „Stavební úřad Brna-středu povolení sice vydal, ale dosud neplatí, protože se proti němu odvolala městská část," vysvětlila mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková. Podle ní je možné zbytek budovy už užívat. „Pokud na zbytek stavby firma má platné stavební povolení, může požádat o kolaudaci objektu," dodala Kapitančíková.

Že společnost žádala o stavební povolení až po započetí stavby, se nelíbí náměstkovi primátora pro územní plánování Martinovi Anderovi. „V podobných případech je oprávněný zasahovat jen stavební úřad. Má postupovat rázně, aby černé stavby nikomu neprošly. Jinak by si mohl každý stavět bez povolení a to si pak zařizovat až dodatečně," podotkl Ander.

Firma ale podle Stloukala o povolení stavby šestého patra zažádala včas. „Den před tím, než povolení začalo platit, se ale objevila námitka kvůli narušení panoramatu města," přiblížil Stloukal. Ačkoli stavební povolení tehdy nevstoupilo v platnost, stavaři už začali s pracemi na střeše. „Chtěli jsme předejít škodám, kdyby do budovy napršelo," vysvětlil Stloukal. Situaci podle něj nyní přezkoumává krajský stavební úřad.

Pharmawell chce po dokončení budovu pronajímat. „V přízemí počítáme s otevřením lékárny. V dalších prostorách mají být ordinace a služby orientované na zdravý životní styl," popsala plány firmy předsedkyně představenstva Pharmawellu Alice Dosedlová.

Rekonstrukce funkcionalistické budovy v centru Mendlova náměstí začala v květnu roku 2015.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ