Brněnští radní včera schválili harmonogram prodeje, který je ode dneška přístupný na internetu.

„V prvním pololetí příštího roku prodáme jednasedmdesát domů. Do první skupiny jsme vybrali ty, které mají nejlépe připravenou dokumentaci pro prodej. Navíc je u nich už jasné, že o koupi má zájem většina nájemníků,“ vysvětlil majetkový náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Úředníci setřídili celkem téměř tři sta padesát domů podle toho, ve kterém pololetí a ve kterém roce je chce město prodat. Mezi posledními jsou domy, jejichž obyvatelé se nedokázali na odkoupení domluvit. Město totiž nechce prodávat jednotlivé byty, ale celé budovy.

V roce 2010 magistrát prodej zastaví. V té době by chtěl nabídnout i domy, o které se soudí restituenti. „Seznam jsme vypracovali, abychom zamezili spekulacím. Harmonogram má lidem pomoci, aby se orientovali v nové vlně prodeje domů. Není ale dogmatem. Materiál mohou úředníci výjimečně měnit,“ vysvětlil primátor Roman Onderka.

Domy se od listopadu prodávají podle nových pravidel. Kvůli těm předchozím muselo město prodej před dvěma roky zastavit. Byla totiž v rozporu s normami Evropské unie.

Lidé teď kupují domy za jiné ceny. Ty už nevycházejí z výše nájemného, ale z aktuálního stavu domu a místa, kde stojí. V průměru však nájemníci za brněnské domy zaplatí jen o něco málo víc než dříve.

Průměrný byt v obecním panelovém domě, který má šedesát metrů čtverečních, tak nyní město odprodává za přibližně dvě stě čtyřicet tisíc korun.
Na trhu přitom realitní kanceláře v současnosti podobné byty nabízejí za téměř dva miliony korun.

Mnohým lidem v obecních domech na prodej průtahy zkomplikovaly situaci. Seznam je potěšil. „Nabídku k odkoupení bytu jsme od města dostali už před šesti lety. V domě jsme všichni připraveni. To, že to bude už v lednu, je skvělá novinka,“ pochvaluje si Jiří Chudý z Bezručovy ulice. Dům, ve kterém bydlí, je mezi prvními na řadě.

Naopak byt ve Dvorského ulici, ve kterém žije Miroslava Pilařová, bude připravený k prodeji až na konci roku 2009. „Dva roky čekání je ještě dlouhá doba,“ říká Pilařová. Musí se připravit na to, že regulovaný nájem mezi tím poroste.

Brněnský Deník Rovnost také připravil do pondělního vydání první díl seriálu o zdražování ve městě. Bude se podrobně věnovat právě chystanému zvýšení nájmů po Novém roce včetně přehledných údajů pro městské části.

Harmonogram přípravy prodeje domů dle novelizovaných Pravidel prodeje

Harmonogram přípravy prodeje rozděluje bytové domy doporučené k prodeji podle předpokládaného data učinění nabídky nájemcům. Před učiněním nabídky musí dojít ke schválení záměru prodeje a stanovení ceny Zastupitelstvem města Brna.

Tento harmonogram prodeje je orientační a může dojít k ojedinělým přesunům v jednotlivých skupinách domů, případně k určitému časovému posunu.

Rada města Brna vzala ve čtvrtek 8. listopadu 2007 tento harmonogram na vědomí.