Časté rozpory provázely od počátku koalici mezi hnutím ANO, Žít Brno, zelenými a lidovci, ke kterým letos na jaře přibyla TOP 09. Přesto nyní hovoří primátor Petr Vokřál o stabilitě, ve které chce Brno dovést k dalším komunálním volbám za dva roky. „Věřím, že tentokrát jsme si už vše vyříkali a nic nás nepřekvapí," shrnul.

Sedm členů z jedenácti radních, včetně primátora, před dvěma lety nemělo s politikou žádnou zkušenost. Podle politologa Masarykovy univerzity Michala Pinka se to na první polovině jejich funkčního období podepsalo. „Jako nováčci neodhadli, co lze skutečně prosadit, a zavázali se k věcem, které nemohli splnit. Opozici se nedaří být slyšet. Na první pohled se zdá, že je vše v pořádku," konstatoval Pink.

Jeden velký slib, levnější roční šalinkarty, si odškrtnou radní v lednu 2017. Pětici vládnoucích stran by ohodnotil ve škole známkou tři, kvůli opakujícím se rozporům.

Nezkušenost si připouští 
i náměstek primátora za Žít Brno Matěj Hollan. „Tím, že mi předtím chyběla zkušenost s politikou, neměl jsem představu, co taková funkce obnáší. Trvalo nějakou dobu, než jsme se zorientovali," připustil.

I po dvou letech v kůži politika vyvolává rozporuplné ohlasy, stejně jako dřív v roli aktivisty. Naposled, když jel načerno autobusem.

Nejvíc je podle Hollana stopa současné koalice znát na atmosféře ve městě. „Snažíme se vystupovat jako sebevědomé evropské město. Příklad je pochod smíření nebo vyvěšení tibetské vlajky," připomněl Hollan.

Zapracovat se podle něj musí na zrychlení příprav stavby fotbalového stadionu za Lužánkami. Její zahájení si přeje stihnout i Vokřál.

Poprvé se koaliční smlouva přepisovala před rokem kvůli vyloučení bývalého radního Tomáše Kratochvíla, podruhé před půl rokem. „Jsou názorově nejednotní a je to vidět. Pohromadě je drží jen trpělivost Petra Vokřála. Kdyby byl primátor někdo jiný, nefungovalo by to," zhodnotil opoziční sociální demokrat Oliver Pospíšil.

Na jaře kvůli sporům opustila svůj post lidovecká náměstkyně Klára Liptáková. „Moje působení na magistrátu bylo smysluplné. Zabránili jsme například kšeftování s byty ve vlastnictví města," poukázala na pozastavení privatizace některých bytových domů.

Kvůli rozhodnutí musela krátce po zvolení do funkce čelit kritice opozice. „Toto je jeden z přešlapů, které podle mě vedení města udělalo. Druhý jsou nejasnosti a přetahování o podobu propojení městských firem," uvedl za TOP 09 náměstek primátora Jaroslav Kacer.

Ve funkci je teprve od června, do té doby seděl 
v opozici. „Už tehdy jsem byl ale aktivní jako předseda komise pro Smart cities. Lidé, jako je primátor, jeho náměstek Hollan, radní Marek Janíček či Petra Rusňáková z ANO, dávají Brnu zajímavý impuls směřující ke změnám," chválí.

Dřív kritizoval převedení úspor, které v městské kase zbyly po minulém vedení, do takzvaných volných zdrojů. To se nelíbí ani zastupiteli za komunisty Martinu Říhovi. „Jediné, co se povedlo, je odkoupení většinového podílu veletrhů pro město," připustil.

Jarní rozpory vyvolal nesouhlas lidovců právě s koncernem městských firem. Ač se Liptáková opřela o podporu ČSSD, lidovci nakonec podepsali koalici ve staronovém složení, nově s TOP 09. Vznikla široká koalice čtyřiatřiceti zastupitelů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Liptákovou ve funkci nahradil Petr Hladík.