Stánky v brněnském podchodu chybí Antonínu Pokornému, který tam jezdil nakupovat z Vysokých Popovic na Brněnsku. „Rád jsem si tu občas koupil hodinky nebo světýlka na vánoční strom. Je to škoda, že obchody zrušili, protože tady se daly koupit levné věci, které jinde za tuto cenu neseženete,“ svěřil se muž.

Podle autora petice za záchranu brněnského podchodu Tomáše Uhera, kterou podepsalo 7 500 lidí, bylo vyklizení obchodů předčasné. „Občané přišli o své služby a stánkaři o živobytí. Počátek rekonstrukce je v nedohlednu,“ vyjádřil autor petice.

Stánkaři s levným textilem a botami vyklidili svoje stánky a podchod pod hlavním nádražím se připravuje na rekonstrukci.
Rozházené kusy těl všude okolo: vyklízejí podchod pod brněnským hlavním nádražím

První fáze rekonstrukce by mohla začít v létě. „Nejdříve se bude opravovat prostor od obchodního domu Tesco po průchody na nástupiště a do odbavovací haly. Tedy prostor, kde teď přibližně dva týdny potrvá demontáž vyklizených dvaadvaceti stánků,“ vysvětlil náměstek.

Představitelé brněnské radnice mají v tuto chvíli schválenou studii na budoucí podobu podchodu. „Pracovníci Kanceláře architekta města Brna na to nyní naváží přípravou projektu pro stavební povolení. Začátek realizace samozřejmě záleží na rychlosti povolovacích procesů a výběru zhotovitele,“ doplnil Hladík.

Hned o tři prodejní stánky v podchodu přišel provozovatel a jednatel společnosti Oříšky Zdeněk Starý. Mrzí ho, že musel obchody vyklidit mezi prvními a že neví, kdy se tam prodejny vrátí. „Město má nějaký plán rekonstrukce, ale vůbec není jisté kdy přesně se uskuteční. Do té doby jsme tam mohli ještě pár měsíců prodávat. Radnici jsme nabídli měsíční pronájem sto tisíc korun za všechny tři stánky a další záruky a vždy to odmítli,“ posteskl si jednatel.

Podívejte se na vyklízení podchodu:

Podle představitelů brněnské radnice byly nájemní smlouvy s pronajímateli těchto obchodů ukončeny k poslednímu prosinci minulého roku. „Stavební povolení pro dotčené stánky v podchodu skončilo 31. 12. 2021. Provoz činnosti by tedy v nich byl nelegální. Navíc otázkou zůstává zda by jejich pokračování bylo pro vlastníka stánků ziskové vzhledem k aktuálním zákonným normám, například hygienickým,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Vyklízení se zatím netýká stánků v prostoru pod tramvajovými nástupišti. „Jsou předmětem soudního sporu. Navíc rekonstrukce této části podchodu souvisí s úpravou přednádražního prostoru a je plánovaná na později,“ dodal mluvčí.

Možná budoucí podoba podchodu pod brněnským hlavním nádražím - vstup od obchodního centra Dornych.
Takto může vypadat proměněný podchod pod hlavním nádražím v Brně, podívejte se

Prodejna oříšků je nyní přestěhovaná na první nástupiště brněnského hlavního nádraží. Podle prodavačky Lenky Murgašové tam chodí méně lidí. „V podchodu to měli hned po ruce a byli tam zvyklý nakupovat. Navíc nová prodejna je malá a nevejde se sem ani pražírna, takže čerstvé oříšky v cukru si tu lidé už nekoupí,“ sdělila na místě redaktorce Rovnosti žena.