Všechny schválené návrhy lidé uvidí na internetu a také na náměstí Svobody. „Výstava začala v neděli a potrvá do soboty. Poté ji přesuneme na Moravské náměstí. Lidé se na výstavě dozvědí také podrobnosti o závěrečném hlasování,“ řekla koordinátora projektu Aneta Fialová.

O vítězech prvního ročníku participativního rozpočtu budou Brňané hlasovat v listopadu, nicméně už 24.října mohou zajistit některým projektům výhodu. „Pořádáme veřejnou diskuzi nejen pro navrhovatele projektů, ale i širokou veřejnost. Lidé mohou upozornit na projekty, které se jim líbí nejvíc. Tři nejlepší získají výhodu a zobrazí se na prvních místech v hlasovací galerii na webu,“ uvedla Fialová.

Brňané pomocí projektu Dáme na vás rozhodují, kam bude město investovat dvacet milionů korun ze svého rozpočtu.Zdroj: DENÍKDiskuse se smí zúčastnit i lidé, kteří nemají v Brně trvalé bydliště. Závěrečné hlasování bude ale jen pro Brňany.

Podporu získaly nejen stavební a územní návrhy. Autor projektu Zdeněk Herblich se rozhodl bojovat i s osamělostí ve velkých městech. Pomocí různých her chce najít účastníkům přátele nebo partnery. Problém však vidí v propagaci. „Město mi nabídlo natočení videa. Nesehnal jsem ale dostatek lidí. Žádost, aby mi zajistili propagaci formou fotomontáží, zamítli. Proto budu šířit povědomí o akci jen mezi přáteli,“ vysvětlil Herblich.

Ilustrační foto.
Lékaři ve středu na protest zavřou ordinace. Dusí je papírování

Problém v komunikaci vidí i Adam Pavelka z Brna. „Projekt považuji za užitečný, ale myslím, že by si zasloužil větší propagaci. Když jsem se o něm zmínil, hodně lidí v mém okolí vůbec nevědělo, o čem mluvím,“ podotkl Pavelka.

Sedmasedmdesát projektů označili úředníci za neproveditelné. „Některé projekty bohužel nedodržely určená pravidla. Hlavně cenu projektu, která nesmí přesáhnout dva miliony a dobu na dokončení projektu,“ řekl radní pro participaci obyvatel Tomáš Koláčný. Do budoucna se pokusí nastavit pravidla volněji, aby byla omezení co nejmenší.

I projekt, který úředníci neschválili, může splnit svůj účel. Příkladem je křižovatka mezi Svatoplukovou a Meluzínovou ulicí v brněnských Židenicích. Autor projektu chtěl zvýšit přehlednost na křižovatce zrcadlem.

Ilustrační foto.
S výměnou obecních bytů Brňanům pomůže nový web

Řešení odmítl odbor dopravy. Předal však podnět na zlepšení zeleně, která překážela řidičům ve výhledu, Brněnským komunikacím. „Dříve jsme zeleň udržovali dvakrát ročně. Po upozornění jsme přidali i třetí termín na přelomu července a srpna. Přehlednost křižovatky se po zásahu vždy zlepší," uvedla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Zpřístupnit vyhlídku U křížku v brněnských Vinohradech chtělo podle hlasování na internetu přes dvanáct stovek lidí. S projektem ale nesouhlasili zastupitelé městské části. „V oblasti je mnoho oplocených zahrádek. Dříve si lidé v podobném areálu zřídili černou skládku, proto jsme návrh odmítli. Navíc není ani takový problém se nyní ke Křížku dostat,“ sdělil starosta Vinohrad Jiří Čejka.

Za participativní rozpočet dostalo město Brno od nadace Otevřená společnost Cenu za otevřenost. „Projekt je nejrozsáhlejší z hledisek použitých peněz i reálného zapojení veřejnosti,“ sdělil manažer soutěže Adam Rut.

ONDŘEJ KALOUD
JIŘÍ KRÁL

Mezinárodní strojírenský veletrh na brněnském výstavišti přilákal 80 tisíc lidí.
Strojírenský veletrh: 80 tisíc lidí a problémová aplikace pro návštěvníky