Jak vypadalo zpívání koled na dalších místech jižní Moravy? Reportáže z ostatních míst, včetně fotogalerií a videí, najdete zde.

Úderem šesté se na rozsvíceném pódiu roztahuje opona. Za ní stojí houf malých zpěváků. Zpěváka a hudebního skladatele totiž doprovází dětský sbor ze základní školy Kamínky pod vedením Kamily Horáčkové a Magdy Hájkové. „Děti jsou velmi šikovné a Vánoce jsou za dveřmi, tak si pojďme společně zazpívat,“ chválí sbor Helán a vyzývá přítomné pod pódiem, aby se připojili. 

Mnozí už mají koledy nacvičené z předešlých let. Například Helena Slováčková na náměstí Svobody zpívá už třetím rokem. „Chodím vždycky s kamarádkou, texty už ani nepotřebujeme. Jsou to tak známé koledy, že je umíme asi i pozpátku. Vždyť je zpíváme od dětství každý rok,“ sdělila důchodkyně.

Dav nejdříve ostýchavě zpívá koledu Nesem vám noviny, při Půjdem spolu do Betléma a Narodil se Kristus Pán se přidávají i lidé z okolních stánků. „Ta je moje oblíbená, hrával jsem ji na housle, dokud mi to nezakázali,“ říká muž zabalený do šály vedle stojící ženě s punčem. 

Příští ročník
Koledy s Deníkem si lidé po celé republice opět zazpívají za rok, tedy 12. 12. 2018.

Po pětici koled začíná sbor ještě dva přídavky. Na náměstí Svobody stojí a zpívá populární vánoční píseň Vánoce, Vánoce přicházejí téměř tisíc lidí. „Původně jsme neplánovali, že přijdeme, protože je opravdu zima. Měli jsme ale cestu přes náměstí, tak se zdržíme,“ zmiňuje Andrea Dusíková. Se svými dvěma syny se dělí o výtisk textů koled.

Zima je patrně i dětem na pódiu. Po doznění posledních tónů přichází jeden z malých zpěváků a upozorňuje na sebe paní učitelky a Helána. „Tak Michal žádá rodiče, aby si ho už vyzvedli. Je to vychovaný kluk,“ oznamuje Helán posluchačům na náměstí. Poté se s rozezpívaným davem loučí.

Česko zpívá koledy na jižní Moravě
Brno a Brněnsko - 20 míst, 2170 lidí
Blansko - 9 míst, 830 lidí
Vyškov - 16 míst, 1510 lidí
Znojmo - 8 míst, 810 lidí
Břeclav - 15 míst, 1100 lidí
Hodonín - 10 míst, 1041 lidí

To by na Svoboďáku koukali, zaznělo v Bílovicích

Bílovice nad Svitavou – První tóny sborového zpěvu rozeznívají po šesté hodině promrzlé Těsnohlídkovo náměstí v Bílovicích nad Svitavou. Za klavírního doprovodu začíná komorní skupinka asi čtyřiceti lidí směle prozpěvovat první koledu. Po krátké diskuzi si příchozí vybírají píseň Nesem vám noviny. Akce Česko zpívá koledy se nese v přátelském duchu. Pod rozzářeným vánočním stromkem se sešli sousedé, členové místních sborů a staří přátelé napříč generacemi.

Zhruba třetinu z nich tvoří místní sbor Musica Bílovice. Jeho členové se snaží tradici vánočního prozpěvování koled v Bílovicích udržet. „Chodíme už od začátku, o prvním ročníku jsem se dozvěděla z internetu. S akcí začal místní kostelní sbor a měla obrovský úspěch. Zazpívat si tenkrát přišlo víc než sto lidí,“ vzpomíná členka spolku Jana Vágnerová. Teď se snaží koledníky do ulic přilákat znovu. „Po úmrtí našeho kostelníka už nemělo každoroční zpívání takový úspěch, snažíme se proto tradici vzkřísit,“ vysvětluje.

Koledy si lidé notovali v Bílovicích nad Svitavou.Zdroj: DENÍK/Lenka Jebáčková

Na řadu postupně přichází klasické skladby jako Půjdem spolu do betléma, Rolničky anebo Narodil se Kristus Pán. Místní se nenechávají zastrašit teplotou, která večer klesla pod bod mrazu. Když se dostávají na samotný konec svých zpěvníků, vyžádají si od hudebního doprovodu ještě několik písní navíc. „Chtíc, aby spal!” ozve se nadšený výkřik z davu. „Tak to si ale pojď zahrát sama,” směje se učitelka Bohuslava Hamáková, která na klavír doprovází. S koledami má jako vedoucí dětského folklorního sboru dlouholetou zkušenost. Na akci Česko zpívá koledy má ale ve středu svoji premiéru.

Obyvatelé Bílovic jsou s letošním ročníkem očividně spokojení. „To by na Svoboďáku koukali,” komentuje pyšně jedna z kolednic, zatímco doznívají tóny poslední písně Byla cesta, byla ušlapaná. Raduje se i maminka Zuzana, která se spolu s dětmi přišla na Těsnohlídkovo náměstí podívat letos poprvé. „Dětem se to moc líbí, rádi si zazpívají. A já už jsem také ve vánoční náladě, máme letos všechno vyřešené, včetně napečeného cukroví. Chybí už jen sníh,” podotýká.

ZUZANA PEKÁRKOVÁ

Černovické koledování přitáhlo i kolemjdoucí, radnice přispěla na svařák

Brno - Společně si zazpívat přišli i obyvatelé brněnských Černovic. V parku Řehořova se sešlo přes sto padesát koledníků. Místostarostka Petra Quittová nadšeně rozdávala lidem Brněnské týdeníky a adventní přílohy, ve kterých ti zapomnětliví našli slova ke koledám.

V šest hodin koledníky přivítala. „Jsem moc ráda, že se i po sedmé účastníme projektu Česko zpívá koledy. Abychom vás potěšili a zároveň zahřáli, přispěla radnice na svařák a horký mošt, který si koupíte jen za desetikorunu u stánku,“ řekla Quittová a předala slovo zpěvákům z divadla Slunečnice.

Koledy s Deníkem nezpívali jen místní. Zvuk vánočních písní přilákal i kolemjdoucí Radku Černou. „Bydlím kousek odsud, v Brně jsem asi půl roku. Slyšeli jsme s kamarádem koledy a šli se podívat co se tu děje. Zpívali jsme z plných plic, natočila jsem i video mámě do Orlických hor, ať si vánoční náladu taky užije," pochvalovala si studentka.

Jiní zpěváci chodí trávit předvánoční čas se sousedy a Deníkem pravidelně. „Je to rodinná tradice, přišli jsme už po čtvrté. Petra Quittová je naše sousedka, na akci nás před lety pozvala ona," řekli manželé Ptáčkovi.

Po společném zpívání lidi čekal ještě vánoční koncert Kristiána a Kristýny Šebkových z divadla Slunečnice. Lidé tančili, popíjeli svařené víno a bavili se.

JOLANA HALALOVÁ