Celorepublikový podprůměr. Tak lze shrnout aktuální podíl očkovaných Jihomoravanů. V kraji si zatím vakcínu nechalo podat 55,3 procenta lidí. Nejpříznivější je situace v Brně a na Brněnsku, nejhorší naopak na Vyškovsku.

Důvodem nízké proočkovanosti je podle ředitele krajských hygieniků Davida Křivánka nedostatečná motivace k aplikaci vakcíny. „Kdo se chtěl naočkovat, ten už to udělal. Teď se můžeme snažit jedině o zařazení koronaviru na seznam respiračních onemocnění, covid nikam nezmizí,“ vysvětlil Křivánek.

Zároveň připustil, že by se počty naočkovaných mohly zvyšovat v návaznosti na nárůst pozitivně testovaných. Nejvyšší proočkovanost je v kraji mezi lidmi staršími šedesáti let, podíl očkovaných osob se mezi nimi aktuálně pohybuje kolem 81,1 procenta.

Zatímco na Brněnsku ukazují data nadprůměrný podíl očkovaných, na Vyškovsku se zvýšeným zájmem o vakcíny chlubí pouze v Hvězdlicích a Zbýšově. „Lidé už se nebojí. Jsou opatrnější a nevěří kde čemu. Mé okolí se nechává očkovat hlavně proto, aby mohli cestovat a chodit do restaurací. Pro mě tohle není důvod,“ zhodnotila Jana Mikušová z Vyškova.

Nejmenší zájem o vakcínu projevili lidé ve Lhotě u Olešnice na Blanensku. Z šestatřiceti obyvatel má ukončené očkování pouhých čtrnáct. „Všichni v obci bydlí na samotě, v podstatě si chodí jen nakoupit nebo vídají blízké. Nedoléhá na nás městský život, lidé se stýkají většinou jen mezi sebou. Nákaza se k nám proto nemá jak dostat,“ přiblížila tamní starostka Aura Kučerová.

Vakcíny v číslech

Nejvyšší proočkovanost:

Kašnice (Břeclavsko) – 79,9 % Plaveč (Znojemsko) – 79,9 % Borovník (Brněnsko) – 78,8 % Nýrov (Blanensko) – 77,8 %

Nejnižší proočkovanost:

Lhota u Olešnice
(Blanensko) – 39,9 %
Nová Lhota (Hodonínsko) – 42 %
Džbánice (Znojemsko) – 42,7 %
Podbřežice (Vyškovsko) – 44,2 %

V obou očkovacích centrech brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny naopak přibývá zájemců o očkování třetí dávkou. „Přímo v nemocnici je zájemců tolik, že jsme nuceni zrušit nabídku naočkovat se ve špitále bez registrace. Neobjednaní lidé se však stále mohou nechat naočkovat v obchodním centru Olympia,“ přiblížila mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská. Na jižní Moravě nyní funguje patnáct očkovacích center, většina v okresních nemocnicích.

K celkové proočkovanosti zbývá podat vakcínu 534 660 Jihomoravanům. Dostupné látky však lékaři zatím nedoporučují aplikovat dětem mladším šestnácti let. Předevčírem přibylo v kraji 360 pozitivně testovaných, o den dříve pak 335. Ve srovnání s předchozími týdny se jedná až o dvojnásobný nárůst.