Ve čtvrtek uběhl právě rok od doby, kdy ministr Tomáš Julínek oznámil svůj záměr zrušit brněnskou Úrazovou nemocnici. Právě při příležitosti tohoto výročí se brzy ráno sešli v prostorách nemocnice zaměstnanci, ke kterým promluvil ředitel Úrazové nemocnice Petr Svoboda a šéf brněnské Fakultní nemocnice Roman Kraus. Ti se při téměř půl hodiny trvajícím setkání snažili všechny přítomné zaměstnance uklidnit a ujistit je o tom, že se o svá místa bát nemusí.

„Všem jsme nabídli práci ve fakultní nemocnici. Je na nich, jak se rozhodnou. Mají na to čtrnáct dní, aby řekli, jestli naši nabídku přijmou,“ uvedl Svoboda. Lékaři, kteří se setkání zúčastnili, přesto neskrývali své obavy z možné ztráty práce. Spousta z nich nesouhlasila s tím, co se ozývalo od improvizovaného řečnického pultíku.

Někteří z nich to pak řekli i oběma mužům po ukončení akce. „To, co se tu děje, je naprosté bezkoncepční vytváření změn. Celé je to nedořešené. Nebudeme schopni fungovat a vy se z toho zblázníte,“ zahřímal směrem ke Krausovi primář traumatologie Libor Paša.

To však Kraus odmítl. „Realita je úplně jiná, než si tu všichni myslí. Úrazová nemocnice sice zanikne, ale na druhou stranu se zdvojnásobí traumatologická péče, kterou poskytuje Fakultní nemocnice,“ snažil se hájit zrušení Úrazové nemocnice Kraus.