Pětadvacet filmů z třinácti zemí zhlédnou Brňané tradičně zdarma. U většiny snímků budou přítomní i tvůrci. „Diváci se mohou těšit na filmy zobrazující možnosti obnovy krajiny, které jim řada tvůrců přijede představit,“ uvedla dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Ačkoli nese čtyřdenní akce film ve svém názvu, nebude to jen o jejich promítání. Nohama v Brně a hlavou v národním parku či brněnské zoo budou návštěvníci letos poprvé. Umožní jim to záběry virtuální reality, které jel filmový tým na tato místa speciálně pro diváky natočit.

Hledal nocleh v teple. Bezdomovec vykopl dveře bytového domu
Hledal nocleh v teple. Bezdomovec vykopl dveře bytového domu

Na náměstí Svobody organizátoři postaví netradiční stan Ekodóm. V něm si zájemci vyrobí například brýle k již zmiňované virtuální realitě, čajové směsi nebo domácí ekodrogerii. 

Promítat se bude v kině Scala a v Otevřené zahradě na Údolní ulici. Program však proběhne i na jiných brněnských místech. „Park na Moravském náměstí se promění ve výstavní galerii nebo koncertní sál pro kapelu N.O.H.A., brněnské ulice zase obsadí pouliční hudebníci a umělci,“ doplnil náměstek primátorky Petr Hladík.

Účastnit se debaty či jen poslouchat o budoucnosti české přírody umožní Fakulta sociálních studií. „Chceme nastartovat diskuzi o tom, jaký je reálný stav české přírody a vyhodnotit, co se nám v její ochraně daří a nedaří.,“ vyjádřil se za pořádající ministerstvo životního prostředí jeho náměstek Vladimír Mana. 

Trenér Miloslav Machálek
Splnil se mi sen. Jdu do rizika, ale Zbrojovka je velkoklub, říká Machálek

Přehlídku ne ekologických, ale krátkých filmů ode dneška do soboty pořádá také mezinárodní festival Brněnská 16. Šedesátý ročník festivalu se po dvou letech vrací do Kina Art a nabídne soutěž čtyřiceti snímků. V programu se objeví sci-fi či experimentální filmy, protože téma akce je budoucnost.

Festivalu se zúčastní i Lukáš Mach. „Vzhledem k tomu, že miluji film, jdu se přesvědčit o tom, co mě na Brněnské 16 čeká. Obzvlášť se těším na snímek Hoissuru, protože režiséra Bergmana mám velmi rád,“ svěřil se. 

Organizátoři si pro návštěvníky připravili novinku. „Tradiční soutěž letos doplnil mladší sourozenec. Původně nesoutěžní sekci Česká 16 jsme přetvořili na Československou 16, v níž se utká jedenáct krátkých snímků z České a Slovenské republiky,“ vysvětlil ředitel festivalu Milan Šimánek.

Ilustrační foto
Mrtvého kojence našli v autě. Podezřelá jednadvacetiletá žena je ve vazbě

Vstupenka na každý film vyjde návštěvníky na padesát korun.