V budově, kterou provozují brněnští skauti, se přes školní rok vystřídají třídy na pětidenních pobytech. Lektoři pro ně přichystali pět programů, při kterých budou poznávat okolní přírodu a dozví se o ekologii. „Pobyty na začátku podzimu už mají školy zamluvené. Ale stále máme volné termíny," uvedl manažer projektu Ivo Brzobohatý.

Oprava mlýna stála dvacet milionů, které dodala převážně Evropská unie. Část budov dělníci zbourali a postavili jejich repliky. Skauti tak mohli přeměnit mlýn na energeticky úspornou budovu. „Vodu na sprchování ohříváme od teplé odpadní vody," podotkl Brzobohatý. Dům se stane učebnicí ekologicky šetrného provozu. Technické zařízení skauti nezakryjí, naopak je popíší. Prohlídky zařízení se pak stanou součástí pobytových programů, které si lidé mohou domluvit i zvlášť.

První za oponou

Skauti se zaměří hlavně na pobyty pro středoškoláky. „Obvykle se ostatní organizace soustředí na základní školy," řekl Brzobohatý.

Provoz střediska ještě dva roky podpoří evropské fondy. Potom si na sebe musí vydělat samo. Kaprálův mlýn usiluje o to, aby se stal jedním ze středisek Scenes. To jsou skautská ekologická centra, kterých je na světě čtrnáct. „Mlýn by byl prvním takovým střediskem v postkomunistické zemi," dodal Brzobohatý.

Zatímco centrum v Ochozu se teprve rozjíždí, brněnská organizace Lipka, která se zabývá ekologickým vzděláváním, funguje už devatenáct let. „Podle počtu odučených hodin a návštěvníků patříme mezi největší střediska v republice," sdělila ředitelka Lipky Hana Korvasová.

Výukových programů zaměřených na ekologii se ročně zúčastní přes dvacet tisíc žáků. Odpoledne zaměstnanci Lipky organizují přírodovědné a tvořivé kroužky. O prázdninách pořádají tábory.

Největší zájem je o ekologické výukové programy pro třídy mateřských a základních škol. „Školy mají sice málo peněz, ale i tak jejich zájem trvá," uvedla Korvasová.

Pobočka Lipky v Krásensku na Vyškovsku například připravuje jednodenní program, kdy se žáci stanou odborníky na mokřady. „Přijde investor, který chce na místě mokřadu postavit golfové hřiště. Děti mají za úkol místo prozkoumat a stavbu buď povolit, nebo zamítnout," přiblížila program vedoucí pracoviště Rychta v Krásensku Zdeňka Jičínská.

Na Rychtě strávil týden se školou i Ondřej Sochor z Vyškova. „Líbilo se mi tam. Je dobrý nápad vyjet někam a nesedět jen ve škole. Stmelí se kolektiv a děti poznají kus okolní přírody," myslí si devatenáctiletý student.

První svého druhu

Mezi ekologická střediska v listopadu přibude i centrum Otevřená zahrada v Brně. „Patří mezi první administrativní budovy, které splňují standardy pasivního domu," sdělila koordinátorka Otevřené zahrady Hana Pospíšilová.

Centrum zájemcům poradí s pasivními stavbami, které splňují nejpřísnější standardy na úsporu energie. Lidé se zájmem o ekologii a přírodní vědy využijí vzdělávací zahradu za domem. Tam bude dvanáct interaktivních stanovišť. Jedním z nich je například Cesta světla. Pomocí otočných zrcadel si lidé zkusí poslat světelný paprsek. „Učitelům nabídneme semináře, kde se dozvědí, jak stanoviště využít. Potom si zahradu projdou s třídou sami," řekla Pospíšilová. Nebo školy využijí program s lektorem.

Většina středisek platí svůj provoz z dotací a grantů od Evropské unie nebo od ministerstev. Nějaké peníze si vydělají samy pořádáním kurzů a poradenstvím.

Centra ekologické výchovy na jižní Moravě.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Úsporné bydlení zajímá více lidí

Lidí, kteří se zajímají o nízkoenergetické bydlení, stále přibývá. Tvrdí to například Iva Doležalová z brněnského Centra pasivního domu.

I tak ale podle ní Česká republika v ekologickém bydlení výrazně zaostává za jinými evropskými zeměmi. „Zájem mají hlavně lidé, kteří si staví rodinné domy. S veřejnými budovami je to mnohem horší. U nás existuje pouze jedna postavená v tomto standardu. Rakousko nebo Německo jsou na tom výrazně lépe," upozornila Doležalová.

Nízkoenergetické bydlení dokáže majitelům ušetřit desetitisíce korun ročně. „V kvalitním pasivním domě se výrazně ušetří za vytápění. A navíc se v něm tvoří příznivé a zdravé vnitřní prostředí," upozornila Doležalová.

O 15 procent více

Zdůraznila přitom, že náklady na stavbu pasivního domu nejsou o moc vyšší než u běžného domu. Nanejvýš o patnáct procent.

Zkušenost se stavbou nízkoenergetického domu má například Martin Kubíček ze Znojma. „Před pěti lety jsme s rodinou začali uvažovat o novém domě. Vždy přemýšlím dopředu a tak vím, že například plynové vytápění nezateplené stavby se prodraží. Proto jsme se s manželkou rozhodli, že se pustíme do stavby nízkoenergetického domu," řekl muž.

S vyššími počátečními náklady počítal. „Vím, že se nám to vrátí. Dům ušetří více peněz. Zvolili jsme tak tepelné čerpadlo, solární panely, trojvrstvá okna a silné zateplení," uvedl Kubíček.

Ekoporadna dokáže dát lidem nezávislou radu. Její vedoucí Petr Ledvina říká:

Ptají se nás i na plcha v zásuvce

Jak se ekologicky zbavit plísně v bytě. I s tímto dotazem se lidé obrací na brněnskou ekoporadnu Veronica. „Týdně k nám přijde přibližně pětadvacet lidí," říká vedoucí poradny Petr Ledvina.

S čím se k vám lidé mohou přijít poradit?
Se vším, co se týká životního prostředí. Poradíme, ale pak si každý musí svůj problém vyřešit sám. Nejsme ústav na zlepšování světa.

V čem je vaše hlavní výhoda?
V tom, že jsme nezávislí. Na internetu je spousta informací, které se tváří důvěryhodně, ale ve skutečnosti jsou propagační. Naši zaměstnanci to dokáží dobře odlišit.

Na co se lidé ptají nejčastěji?
Zajímá je, jak třídit odpad. Hodně dotazů se týká přírodních zahrad, ekologického stavitelství a zvířat. Buď je lidé chtějí zachránit, nebo naopak ekologicky vypudit.

Dostáváte i nějaké méně obvyklé dotazy?
Ano, v poslední době třeba někoho zajímalo, jestli je ekologičtější mít ve firmě na toaletách papírové, nebo látkové ručníky. Někdo jiný měl na chatě plcha, který spal v zásuvce. Chataře zajímalo, jestli si může zvíře pohladit. Jiný klient potřeboval poradit, jak přemístit mraveniště ze zahrady.

Kolik vaše poradenství stojí a jaký je o něj zájem?
Pro běžné klienty je zadarmo. A zájemců o radu určitě přibývá, loni jsme vyřídili dva tisíce dotazů.