Výzkum podle ekologů odhalil, že velkoprodejny zabírají stále více zemědělské půdy a nezastavěných ploch a podílí se na nekontrolovaném rozšiřování měst do krajiny. Jen minimum z nich přitom projde celým hodnocením vlivu na životní prostředí EIA.

„Většina stávajících výzkumů v oblasti je zaměřena na ekonomické aspekty, geografii či nákupní chování. Náš výzkum je ojedinělý právě tím, že se věnuje životnímu prostředí,“ uvedl řešitel výzkumu Jiří Koželouh z Nesehnutí.

Výzkum odhalil, že osmapadesát procent velkoprodejen je stavěno na zcela či prevážně volných plochách. Kvůli výstavbě téměř poloviny prodejen je navíc potřeba zabrat zemědělskou půdu a šedesát procent nových obchodních center nelze postavit bez velkého kácení stromů.

„Ukázalo se, že expanze nákupních řetězců v České republice způsobuje škody na životním prostředí a vyžaduje přijetí účinných regulačních a kontrolních mechanismů,“ okomentoval výsledek výzkumu Koželouh.

„Výsledky výzkumu ukazují, že expanze velkých nákupních center v ČR zdaleka není u konce a že má smysl přijmout zákonné a uzemně-plánovací regulace nákupních řetězců. Volání po jejich regulaci už zaznívají i na celoevropske úrovni,“ doplnil Milan Štefanec z Nesehnutí.

Brněnští ekologové kritizují také to, že ze sto čtyřiceti obchodních záměrů prošlo evropským hodnocením vlivu na životní prostředí EIA jen naprosté minimum, dohromady pouhé tři záměry. Jedním z nich je i brněnská Olympia. „Určitě je dobře, že Olympia touto kontrolou prošla. Má to na celý projekt pozitivní vliv v tom, že se v něm může uplatnit celá řada dalších ekologických opatření. Celým hodnocením by mělo projít mnohem více obchodních záměrů,“ uvedl Koželouh.

Naprostá většina z plánů obchodních řetězců na nové zastavěné plochy však prochází jen takzvaným zjišťovacím zřízením. To je mnohem kratší a neposuzuje vliv na životní prostředí tak detailně jako EIA.