Do horské vesnice Barpak, kterou loni v dubnu zasáhlo největší zemětřesení za posledních osmdesát let, se vydal s průvodcem Babuem na kole. „Míjeli jsme autobusy, na kterých seděli lidé i na střeše, spolu se zvířaty a pytli rýže. Zakrývali si rouškami ústa, aby nechytili nějakou nemoc," líčí Pospíchal.

Postižená oblast vypadala, jako by na svém místě nezůstal jediný dům. Nepálci žili pod plachtami, které jim darovala nezisková organizace Člověk v tísni. „Byli bezradní. V sutinách domů skončil veškerý jejich majetek, pole jim zasypalo bláto při sesuvech půdy. Přesto bylo vidět, že se snažili postavit zpět na nohy sami. Žádnou pomoc nečekali," dodává Pospíchal.

Při cestě do Barpaku zažil nejhorší okamžik výletu. Průvodce Babu nevybral na kole zatáčku a upadl. „Oklepal se, sundal rozbitou přilbu, která mu nejspíš zachránila život, nasadil úsměv a jeli jsme," vypráví. Do země se vydal podruhé. Dříve tam učil na vesnické škole. „Nepál jsem si zami-loval. Kvůli krásné přírodě i povaze obyvatel. Jsou pohostinní a ochot-ní," říká.

Dokument natáčel dva týdny s pomocí Člověka v tísni a brněnské fakulty sociálních studií. Diváci se při premiéře mohou těšit také na promítání fotografií z cesty, diskuzi o charitativní sbírce pro Nepál nebo na přednášku o blokádě na hranicích Nepálu s Indií.

V budoucnu plánuje Pospíchal věnovat se blogu, který píše s nepálskými přáteli. „Tamní nepokoje přezdívám jako nepálský boj severu proti jihu. Chci zvýšit povědomí o tomto problému," dodává.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ