Ministr zdravotnictví Leoš Heger tehdy protestující umlčel tím, že na jejich platy uvolnil navíc dvě miliardy korun. Zároveň slíbil další zvýšení mezd pro všechny zaměstnance nemocnic o deset procent. Koncem minulého roku to přehodnotil na 6,25 procenta. „Zaměstnanci krajských nemocnic ale nedostal navíc ani korunu. Podle toho, jak vypadá návrh úhradové vyhlášky pro tento rok, zvýšení platů neočekáváme," zdůvodnila předsedkyně jihomoravského odborového svazu zdravotnické a sociální péče Marie Hrdinková, proč odboráři zvažují další protesty. Požadují po ministerstvu změnu vyhlášky tak, aby nemocnice dostávaly od pojišťoven víc peněz.

Dnes začne dvoudenní schůze krajských odborových rad. „Tam se dozvíme, co budeme dělat dál," dodala Hrdinková. Ministerstvo zdravotnictví podle jejího mluvčího Vlastimila Sršně změny neplánuje. „Už nyní zajišťuje vyhláška nemocnicím mnohem vyšší příjmy než v loňském roce," uvedl pro Brněnský deník Rovnost Sršeň.

Protesty hrozí také lékařský odborový klub. Jeho pondělního sněmu v Praze se zúčastnil Petr Kus z fakultní svatoannenské nemocnice. „Počkáme si, jak se zachová vláda. Jsme připravení znovu spustit protestní kampaň," upozornil Kus, který také s kolegy čeká na zvýšení platu. „Dostali jsem necelé tři a půl procenta navíc. Zbytek nám slíbil ředitel doplatit do konce roku," doplnil Kus. Nemocnice zřizované státem totiž na rozdíl od krajských platy zvýšily. V každém zařízení ale o jinou částku.

Ředitelé se bojí, že se jim opět začnou na stole shromažďovat výpovědi. „Současná situace nahrává tomu, že personál začne opět protestovat," řekl například ředitel krajské nemocnice v Ivančicích na Brněnsku Jaromír Hrubeš.

Souhlasí s tím, aby ministerstvo zdravotnictví prověřilo, zda nemocnice mají dostatek peněz na zvyšování platů. Kontroly plánovali úředníci v krajských nemocnicích po celé zemi. „Souhlasil jsem. Potom jsme se dozvěděli, že kontrola neprověřuje jen, zda máme na platy, ale i celkové hospodaření. Proto jsme prověřování odmítli," prohlásil Hrubeš.

Za nemocnice se postavil i krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý. „Podle asociace českých a moravských nemocnic nebudou zařízení na platy dost peněz. Proto je kontrola zbytečná," uzavřel.

Protesty lékařů

září 2010 – začátek akce Děkujeme, odcházíme. Výpovědi podávají stovky lékařů.
prosinec 2010 – výpověď podalo 528 lékařů v kraji
leden 2011 – první lékaři stahují výpovědi
listopad 2011 – Kampaň Zůstáváme, splňte sliby (odboráři žádali po ministrovi Hegerovi, aby jim zvýšil platy o slíbených deset procent)