Získat zkušenosti a nové kontakty se vydá v srpnu na novinářský kurz studentka Aneta Chroustová. „Mimoškolní aktivity jsou velmi ceněné u přijímacích pohovorů. Ráda se také seznámím s novými kolegy z oboru," vysvětlila studentka.

Žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského je jedna z mnoha možností, které studentům o prázdninách nabízí Masarykova univerzita v Brně. V několika kurzech zbývají poslední volná místa.

Sportovní nadšenci se mohou hlásit například na Mezinárodní letní školu úpolových sportů, pořádanou fakultou sportovních studií. „Zaměřuje se na judo, box, aikido i sebeobranu," přiblížila mluvčí školy Tereza Fojtová.

Volná místa:
• VUT: Letní počítačová škola (29. 8. 2. 9.)
• MU: Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského (14. 8 21. 8.)
• MU: Mezinárodní škola úpolových sportů (3. 9. 6. 9.)
• Mendelu: Zahradní terapie (přihlášky do 15. 8.)

Zahraničním studentům nabízí filosofická fakulta univerzity od poloviny července do poloviny srpna kurzy českého jazyka. „Další studenti fakulty se mohou hlásit také na letní filosofickou školu s tématem univezalismus, která bude na počátku července v Dubu nad Moravou na Olomoucku," dodala Fojtová. Do konce května se na letní školy hlásili i studenti právnické či přírodovědecké fakulty.

Letní kurzy pro studenty, odborníky i ostatní zájemce pořádá také Mendelova univerzita. Jedním z nich je třeba ojedinělý projekt Zahradní terapie. „Kontakt lidí s přírodou odbourává stres, zlepšuje soustředění a snižuje krevní tlak. Profese zahradních terapeutů se intenzivně rozvíjí," podotkla mluvčí univerzity Denisa Ranochová.

Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně v létě již počtrnácté nabízí kurz exotické medicíny a chirurgie. „Výuka je v angličtině a vedou ji přední evropští specialisté. V předchozích ročnících se zapojilo přes tři sta mladých veterinářů z celého světa," uvedla mluvčí školy Kristýna Kounková.

Zahraničním studentům veterina nabízí i letní školu hygieny potravin. „Naučí se, jak zacházet s potravinami, určovat jejich čerstvost a poživatelnost. Budou poznávat zvěř, nebo si zkusí si vyrobit párky. Součásti kurzu jsou také exkurze do masokombinátů a mlékáren," vyjmenovala Kounková.

Na letní počítačovou školu láká žáky už od deseti let fakulta informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. „Zábavnou formou ukazujeme hlavně dívkám, že počítače nejsou jen mužská záležitost," popsal zakladatel kurzu Jan Maxmilián Honzík.

Vojenské studenty z brněnské Univerzity obrany čeká každoroční letní dvouměsíční výcvik. „Od třetího roku studia pak následují stáže podle jejich specializací," řekl mluvčí univerzity Vladimír Šidla.

Beznadějně plné jsou podle mluvčího brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Luboše Marečka letní školy muzikálu a herectví.