VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

5.1.2015 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Brňané, kteří stále častěji dávají přednost exotickým podnikům, ho od začátku prosince najdou na Jakubském náměstí. „Ebisu je restaurace, kde lidé ochutnají klasické japonské speciality. V baru nabízíme japonské whisky a barové pochutiny k alkoholu," popsala Cheová.

Návštěvnost v obou podnicích je vysoká. „Máme stále plno. Lidé se k nám rádi vrací. Ochutnávat netradiční, cizokrajná jídla je prostě součást gastronomické kultury," vysvětlil úspěch podniku manažer baru Jakub Socháň.

Podle něj jsou netradiční podniky skvělou příležitostí pro ty, kteří se nedostanou do zahraničí. „Servírujeme jim exotiku pod nos. Nejoblíbenější je specialita tori karaage, což jsou kuřecí kousky v zázvoru," upřesnil Socháň.

Odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík si všiml, že návštěvnost exotických podniků neustále stoupá. „Lidé často vyhledávají zahraniční kuchyně. Například indické nebo italské restaurace nemají nouzi o zákazníky. Jsou celosvětově oblíbené. V poslední době bodují asijské restaurace. Hlavně thajská a japonská kuchyně, a to nemluvím jen o sushi. Lidé rádi zkoušejí neobvyklé, pálivé a nové chuti," řekl Ševčík.

Majitelé restaurací u zákazníků uspějí jen tehdy, pokud jídlo dělají poctivě a dodržují tradiční receptury. „Lidé poznají, když je něco špatně. Čtou blogy o jídle a rádi doma zkoušejí novinky," sdělila například studentka Lucie Koláčková, která ráda ochutnává exotická jídla. V Brně často navštěvuje indické a japonské podniky. Občas si zajde na boršč do ruské restaurace Samovar.

Ekonom Michal Kozub je přesvědčený, že exotické podniky mají šanci se ve čtyřistatisícovém Brně uživit. „Například indické restaurace jsou dlouhodobě oblíbené. Lidé vyhledávají nové zážitky a cizokrajné chutě. Úspěch ale zaručit nejde. Třeba africká restaurace v Orlí ulici se nechytla," podotkl analytik.

Před třemi týdny v Brně na Dominikánském náměstí otevřela kavárna ve skandinávském stylu SKØG Urban Hub. „Pohráli jsme si s typickým severským minimalismem a přírodními materiály. Nabízíme kvalitní jídlo inspirované skandinávskou kuchyní," řekl majitel Peter Kollar s tím, že v kavárně je stále plno.

O zákazníky nemá nouzi ani v červnu otevřené arabské bistro Carmel Cuisine v Hybešově ulici. Kuchaři tam nabízejí arabský chléb plněný masem či falafelem nebo kaši z cizrny smíchané se sezamovou pastou, olejem a česnekem nazývanou hummus.

Úspěšný je také asijsky laděný bar Super Panda Circus na Šilingrově náměstí. Ten se inspiroval utajenými americkými bary z konce devatenáctého století a udržuje atmosféru komornějšího podniku. „K sezení je pouze pětatřicet míst, a proto si lidé musí místo dopředu zamluvit," vysvětlil majitel Jan Vlachynský.

I přes vlnu exotiky Ševčík tvrdí, že tyto podniky českou kuchyni nevytlačí. „Naše klasické restaurace přežijí. Připomínají nám pohodu i jídla maminek a babiček," prohlásil.

EMA ZEZULOVÁ

Autor: Redakce

5.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT