VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Extrémní jídlo přilákalo v Brně téměř 1500 lidí. Dávali si šneky, hady či cvrčky

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už potřetí si návštěvníci brněnského parku Lužánky pochutnávali na extrémních jídlech. V sobotu se u stánků na Extrem food festivalu tlačilo téměř patnáct set lidí. Kromě smažených cvrčků tentokrát ochutnali i šnečí burger nebo hadí maso.

13.5.2018 1
SDÍLEJ:

Extreme food festival Brno 2018 v brněnských Lužánkách.Foto: Deník / Attila Racek

Šnek chutná po houbách. Kuchaři k němu v Lužánkách přidali omáčku a list salátu, vznikl tak netradiční burger, na kterém si pochutnávaly desítky lidí. „Jsem tu poprvé, přišla jsem vyzkoušet něco nového. Bála jsem se, jestli můj žaludek snese jiné chutě. Překvapilo mě ale, jak dobrá jídla byla. Maso ze šneka mi chutnalo nejvíc. Bylo vláčné a připomínalo houby, bylo to zajímavé. Organizátoři odvedli skvělou práci, bylo narváno,“ řekla Hana Hrdličková z Brna.

Gurmáni nepřišli do brněnského parku jen ochutnávat. Spoustu z nich zajímalo, jak exotická jídla vznikají, nebo proč v některých zemích lidé jedí pro nás nepochopitelné pokrmy. To mohli návštěvníci zjistit na přednáškách. Jednu z nich vedl i kuchař Milan Václavík. „Chutě se ve světě různě liší. Muslimové nejí třeba vepřové maso, hinduisté by nikdy neochutnali krávu, protože je pro ně posvátná. A my se cpeme hovězími steaky a jitrnicemi. Koukáme přitom přes prsty na Asiaty, kteří vaří hady nebo psy. Měli bychom si uvědomit, že vždycky záleží na kultuře daného místa. Je v podstatě úplně jedno, co jíte. Záleží na tom, na co jste od malička zvyklí,“ vysvětloval kuchař.

Milovníci asijské kuchyně při přednášce kroutili hlavami. Ne každý z nich totiž věděl, jak se vyrábí například typická rybí omáčka, kterou jako základ do svých jídel používají kuchaři ve Vietnamu, Japonsku a dalších zemích. „Když cestovatel popsal její výrobu, zarazil jsem se. Až dodnes jsem měl rybí omáčku rád, teď mě ale chuť na asijská jídla přešla. Nejlepší omáčku totiž připravují na jednom malém ostrově ze živých ryb. Ty hodí do kádě, zaživa je zasolí a nechají rok hnít. Pak stočí vzniklou tekutinu do lahví a prodávají ji po celém světě. Asi mě to neodradí od mé oblíbené vietnamské kuchyně, budu se ale omáčce z hnijících ryb snažit vyhnout,“ konstatoval Pavel Fořt.

Pořadatel festivalu Pavel Pichler si letos pochvaloval účast návštěvníků i počasí. Přiznal ale, že podcenil prostor střediska volného času. „Dostali jsme sem větší počet lidí, než je kapacita areálu, což jsme si uvědomili ve chvíli, kdy se návštěvníci dopoledne málem ušlapali. Bylo tu téměř patnáct set lidí. Největší zájem měli o speciality, které jsme na festivalu představili poprvé. Hadí a krokodýlí maso šlo na dračku,“ shrnul a dodal že se na extrémní pochoutky mohou lidé těšit i příští rok.

Autor: Jolana Halalová

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Administrátor 30 000 Kč Systémoví administrátoři, správci počítačových sítí SOFTWARE PACKAGING SPECIALIST. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jaká jsou naše očekávání?, - VŠ/SŠ vzdělání v IT oboru (v případě jiného oboru požadujeme delší praxi v IT), - dobrou komunikativní znalost AJ, - expertní znalost práce s OS Microsoft, - praxe v oblasti software packaging a software deployment, - znalost skriptování pomocí VB, Batch, Powershell, - praxe v používání nástrojů Ivanti (LANDESK) nebo SCCM., - zkušenosti s tvorbou standardů v oblasti aplikačního a SW vybavení, , Čím se budete zabývat?, Hlavním posláním pozice je vytváření globálních standardů v oblasti aplikačního a softwarového vybavení jednotlivých skupin firemních uživatelů, vytváření instalačních balíčků a jejich uvolňování. Součástí odpovědnosti je vytváření strategie v této oblasti, na kterou navazuje výběr softwarového vybavení, jeho testování (user acceptance tests), nasazování a péče o SW v průběhu jeho životního cyklu (schvalování aktualizací, povolování výjimek z firemních standardů) a podpora uživatelů na jednotlivých lokacích., Činnost může zahrnovat také služební cesty, především do mateřské společnosti ve Švýcarsku., Místem výkonu práce je Brno., , Předem děkujeme za projevený zájem o práci v naší společnosti!. Pracoviště: Rieter cz s.r.o., provozovna brno, Křižíkova, č.p. 3009, 612 00 Brno 12. Informace: Klementina Mandić, +420 465 557 142. Výroba - Výroba Strojírenští technici 18 000 Kč Obsluha strojů na bělení, barvení, čištění a další úpravu tkanin Pracovník barevny - barvíř. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt: osobně (8 - 14 v areálu firmy), telefonicky (8-14) nebo e-mailem., , 12ti hodinové směny po - čt denní a noční směna, denní směna v pátek zkrácená do 10 - 12 hodin, , Místo výkonu práce: Lanatex a.s., Tovární 1, Ivančice. Pracoviště: Lanatex, a.s., Tovární, č.p. 1, 664 91 Ivančice. Informace: Přinesdomů, +420 603 579 829. Informační technologie - Informační technologie Programátor 60 000 Kč Programátoři počítačových aplikací specialisté. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 60000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem, Požadavky:, Ukončené středoškolské vzdělání, znalost makedonského jazyka na úrovni rodilého mluvčího. , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Red hat czech s.r.o., Purkyňova, č.p. 71, 612 00 Brno 12. Informace: Barbora Valková, +420 774 904 389. Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů Dělník textilní výroby (obsluha strojů a zařízení). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Vzdělání lze nahradit znalostí jazyka anglického popř. ukrajinského nebo ruského., Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Nová mosilana, a.s., Charbulova, č.p. 1145, 618 00 Brno 18. Informace: Ervín Dankovský, +420 727 902 899.

Ilustrační foto. Automobil

Studenti zjistí, jak reagují řidiči pod tlakem

Volby 2018, ilustrační foto.

Volby? Soud rozhodne o osmnácti stížnostech

Lidé ochutnali Afriku i ovoce pověstné svým zápachem

Brno – Přenést se z centra Brna do dálných končin mohli pomocí rozmanitých chutí návštěvníci tržnice na Zelném trhu. Přilákalo je tam ovoce sobotního festivalu Ochutnej Afriku v Brně, který už poněkolikáté pořádá česko-ugandský projekt Virunga.

Veterány lákaly na výstaviště. K vidění byla i Corvette Stingray

Brno /FOTOGALERIE/ – Nablýskané karoserie se stejně jako červenobílá páska chránící výstavní kusy před zvědavci vinou pavilonem Z na brněnském výstavišti. Za podzimní Motortechnou v sobotu dopoledne vyrazily desítky obdivovatelů automobilů i motocyklů. Zkoumavě se nad pásku naklání, mnohdy až nebezpečně blízko pečlivě vyleštěným exponátům.

Žideničtí se o víkendu veselí. Slaví tam hody

Brno /FOTOGALERIE/ – Dobrá nálada, klobouky, rozměrné sukně a především vysoká mája v sobotu odpoledne dominovaly brněnským Židenicím. Do tradičních oděvů zdobených stuhami se lidé oblékli kvůli hodovým slavnostem, které začaly krátce po jedné hodině odpolední.

Trať po skále? Brno hledá trasu tramvaje do sídliště Kamechy

Brno - Obyvatelé jednoho z nejzápadnějších výběžků Brna se dozvědí, jestli budou cestovat mezi svými domovy a centrem Brna pohodlněji. Brněnští radní vybrali zhotovitele studie, která vyjasní, jak a za kolik se dá prodloužit trať z Bystrce do sídliště Kamechy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT