"Výstava mapuje spletité vztahy mezi továrnami a továrníky první republiky. Najdeme zde jména jako Löw-Beerovi, Tugendgadoví nebo Stiassni, ke kterým se vážou další podnikatelské rodiny židovského původu," popsala výstavu Lenka Buchtová z Vily Löw-Beer.

Na výstavě letos také prvně představí nově objevené dokumenty, které obsahují korespondenci firmy Moses Löw-Beer z let 1870 až 1890. "Dokumenty nám krásně ilustrují obchodní styky a jejich povahu na konci 19. století. Objevily se teprve nedávno a lidem budou představeny poprvé" vysvětlila autorka výstavy historička Petra Svobodová.

Díky těmto dokumentům se podle ní ukazuje, že firma Moses Löw-Beer měla kontakty po celém světe.

Ilustrační foto.
Měření azbestu v Želešicích jsou pod limitem. Vlákna ve vzduchu se potvrdila

Návštěvníci na výstavě možou vidět i vzorkovníky brněnských textilek nebo typické oblečení podnikatelů. Výstava je podle Svobodové vhodná pro každého, koho zajíma historie Brna a zvlášť období, kdy bylo město historickou velmocí. "Již několikaletá variace výstavy na téma textilní Brno mě opět jako Brňačku oslovila. Vily majitelů těch fabrik zná každý, ale samotné fabriky, kterých byl plný Cejl, upadly v zapomění," řekla návštěvnice výstavy Helena Inkpišlová.

BARBORA NEŠPOROVÁ