Ublížení na zdraví. Takové obvinění hrozí učiteli ze základní školy v Pozořicích na Brněnsku, který pádnou fackou protrhl jedné žačce ušní bubínek. Profesní selhání jej okamžitě stálo místo. Stíhání bude záviset na zdravotním stavu školačky.

Žákyně deváté třídy, jejíž jméno Brněnský Deník Rovnost zná, ale nezveřejňuje s ohledem na ochranu nezletilých, učitele vyprovokovala nevhodným chováním ve středu dopoledne. Večer si pak stěžovala na bolesti ucha a rodiče ji zavezli do nemocnice. Ve čtvrtek už případ vyšetřovala policie.

Učitel Jan Skřivánek, který žije v Pozořicích a učil patnáct let, události lituje. „Bohužel jsem se neudržel poté, co ta žákyně nevhodně komentovala můj příchod do třídy. Nebyl to záměr, abych ji tak trefil. Spíš nešťastná náhoda. Nějaké ty pohlavky školákům občas padají,“ řekl. Poslední facka jej ale stála zaměstnání. „Paní ředitelka mi oznámila ukončení pracovního poměru. Doučím tento měsíc a budu si hledat jinou práci,“ dodal Skřivánek.

Vliv na jeho budoucnost ale ještě bude mít zdravotní stav zraněné žákyně a to, jak případ posoudí policisté. „Pedagogovi hrozí za ublížení na zdraví až dva roky vězení,“ uvedl mluvčí policie okresu Brno-venkov Aleš Mergental. „Podle doktorů se roztržený bubínek může zatáhnout sám, možná ale bude nutná operace. To teprve uvidíme,“ řekla matka žačky Pavla Čákovská z Viničných Šumic. Ta pochybení provinilého učitele částečně chápe. „Je mi jasné, že i když dcera není žádné kvítko, tak je puberťačka a to se může projevit zvlášť v partě. Nějaká ta facka v takovém případě pomůže víc než padesát poznámek. Ale když je bez trvalých následků,“ řekla.

Žádné pochopení však pro svého podřízeného nenašla ředitelka pozořické školy Ivana Vařeková. „Něco takového se nesmí stát. Učitel se musí ovládat a uložit třeba nějaký jiný trest, navrhnout dvojku z chování a podobně, ale rozhodně ne takovýmto způsobem,“ sdělila. Selhání učitele vyřešila rozvázáním pracovního poměru.

Trest pro chybujícího pedagoga je plně v kompetenci ředitele školy, jak potvrdila vedoucí jihomoravské školní inspekce Libuše Parmová. „Takové příhody, kdy si žák ze školy odnese zranění, se nestávají každý den. Odhaduji, že jen jednou až dvakrát do roka v celém kraji. Ředitel školy v takovém případě musí konat, protože je za běh školy zodpovědný,“ řekla. Pozořický případ je podle ní selháním s důsledky, jaké za svou praxi nepamatuje.