Na rozdíl od minulých ročníků, kdy fakulta vystupovala s expozicí léčivých rostlin, vstoupí letos návštěvníci mezi zahradní jezírka plná okrasných ryb. „Máme tu například zlaté kapry, jelce i jesetery z oddělení rybářství a hydrobiologie. Lidé zatím naštěstí peníze do vody neháží, aby se přesvědčili, jestli plní přání," usmívá se Blanka Kocourkové z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství.

Mezi jezírka organizátoři zakomponovali sbírky motýlů, brouků, škůdců, ale i laminátové prase a krávu v životní velikosti. „Prase je neurčitého pohlaví, tak jsem ho pojmenovali Vlasta. Největší hvězdou výstavy je ale kráva Julča, která má přes půldruhého metru v kohoutku. Malé děti na ní necháváme sednout, ale nesmíme ji nechat bez dozoru ani minutu. Jakmile se otočíme, už se na ni sápe někdo dospělý," směje se proděkan fakulty Daniel Falta.

Julču podle něj používají studenti, aby si vyzkoušeli, jak správně ke krávě přistupovat. „Objednával jsem ji ze Skotska, protože u nás se žádná s těmi správnými proporcemi nevyrábí," vysvětluje muž.

Komu by se zdálo, že kráva nemá mezi zahradními jezírky tematicky co pohledávat, nemá podle proděkana pravdu. „Máme tu například i zimní pítko pro krávy s okrasnými kapry. Je kryté, aby nezamrzalo, a kráva si musí odsrtčit kryt čumákem. Protože ho má ale často neolízaný, nečistoty z něj padají do jezírka a ryby se jimi živí. Všechno je zkrátka propojeno se vším," vysvětluje Falta.

S expozicí je spojena i prezentace pěstování vodních rostlin a přednášek o změnách klimatu. „V pavilonu E mohou návštěvníci získat informace ze všech oblastí zemědělství a také z oblasti výstavby, zařízení a péče o zahradní jezírka. Pokusili jsme se návštěvníkům představit většinu ústavů Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v jedné expozici," říká proděkan.

Rybu na zahradě si můžou lidé na olomouckém výstaviští prohlédnout až do neděle.