Naposledy v sobotu lidé nakoupí na Římském náměstí v centru Brna. Stánky tam byly letos poprvé. Každou první sobotu v měsíci se na náměstí sešlo kolem dvaceti prodejců. Lidé si na nový trh zvykli. „Není to náměstí Svobody, Římské náměstí je trochu zastrčené. Ale lidé se tam naučili chodit a bývá tam dost plno," uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burian. Dodal, že trhy navštíví stovky lidí.

Zatímco rodiče nakupují, pro děti je připravený zábavný program. V sobotu v deset hodin dopoledne uvidí představení Harlekýn, které zahrají herci z divadla Facka. Po celou dobu trhů si malí návštěvníci vyrobí rozkvetlé květináče.

Když trhy v červnu začaly, prodejci byli na náměstí až do pěti hodin odpoledne. „Ale zjistili jsme, že stačí, když jsou stánky otevřené do jedné hodiny odpoledne," řekl Burian. Lidé totiž později tolik nechodí a někteří stánkaři už mají vyprodané zásoby.

Více zábavy

Na příští rok organizátoři zvažují více doprovodného programu. „Kapelu s aparaturou tam mít nemůže, rušilo by to místní," vysvětlil Burian. Proto je v plánu například více vystoupení malých divadel. Radnice také chce, aby některé trhové dny byly tematicky zaměřené. „Zatím nevíme, zda to půjde udělat. Záleží, jestli seženeme dost prodejců," podotkl Burian.

Lidé, kteří v sobotu půjdou nakoupit na Římské náměstí, to mají blízko na další trhy. Na Zelném trhu před divadlem Husa na provázku je od pátku Brněnský biojarmak. Kristýna Kicková si z něj odnesla třeba pórek. Na trzích nakupuje nejčastěji právě čerstvou zeleninu a mléčné výrobky. „V Brně jsou trhy docela často, ale kdyby jich bylo víc, je to ještě lepší," myslí si Kicková. Na biojarmark přišla právě protože ji zajímá ekologický původ potravin.

Téměř všichni prodejci na biojarmarku prodávají zboží v bio kvalitě. „Ale nevšimla jsem si, že by se lidé na náš vystavený certifikát dívali," poznamenala žena, která prodávala domácí paštiky a sádlo.

Pěstitelům v bio kvalitě stánkaři na Zelném trhu nekonkurují. „Sice mají o něco nižší ceny, ale je to jen o pár korun. Navíc lidé tam neví, jak zeleninu pěstovali," řekla organizátorka biojarmarku z ekologického institutu Veronica Olga Krejčířová.

Příští víkend lidé nakoupí naposledy v Medlánkách a ve Starém Lískovci.

Největší? V Bystrci

Bystrcké trhy v hotelu Santon skončí poslední říjnovou neděli. Podle jejich organizátorky Evy Laštovičkové to jsou největší farmářské trhy v Brně. Na tamní trh přichází průměrně pět tisíc lidí. „O prázdninách návštěvnost klesá. Největší je vždycky na jaře a potom na podzim," uvedla Laštovičková.

Líšeňské trhy skončily už v půli září. „Stánkaři jsou s prodejem spokojení, dokonce by chtěli více termínů," sdělila vedoucí líšeňského organizačního odboru Alexandra Černá.

Svých farmářských trhů se dočkají od příštího roku i lidé z brněnských Židenic. Radní už vytipovali vhodná místa a doporučili aktualizaci tržního řádu, aby mohly být trhy.

Trhy začnou zase na jaře. Většina z nich v dubnu.