Šestkrát se stánkaři letos sejdou v brněnských Židenicích. „Jsem rád, že lidé loni ocenili doprovodný program, jako je skákací hrad či malování pro děti a starší ocenili hudební doprovod lidových souborů. Jediné, co nedokážeme ovlivnit, je počasí, ale i na to letos myslíme. Bude k dispozici velký stan uprostřed trhů, který bude chránit nejen před deštěm ale i před ostrým sluncem," popsal místostarosta městské části Jiří Nesiba.

Pochvaluje si, že lidem trhy slouží k setkávání. „Díky osobnímu kontaktu s prodejcem navíc získají informace o způsobu pěstování, chovu a zpracování potravin. Nákupem místních potravin také podpoří rozvoj regionu," dodal Nesiba.

Tradici trhů loni obnovili i v Líšni, kde v ní chtějí pokračovat i letos. „Jsem rád, že si našly své stálé příznivce. Nabídli jsme lidem produkty se značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje, garantované BIO produkty, kvalitní maso od moravských statkářů, poctivé uzeniny a klobásy vyrobené pouze z masa, čerstvé ryby z moravských řek, kvalitní farmářské sýry, chleba a pečivo z obilí, které vyrostlo na našich polích," vyjmenoval místostarosta Líšně Jozef Sedláček.

Na líšeňské trhy se chystá i Vlastimila Pokorná z Mouchnice na Hodonínsku, která vyrábí pařené sýry. „Teď před Velikonocemi bude v nabídce například sýrová pomlázka, ale nejoblíbenější jsou pořád slané korbáčky. Na líšeňských trzích je výhodné, že nemusíme platit žádné vysoké poplatky," řekla.

Na trhy ráda chodí například Brňanka Jana Pěničková. „Je to pro mě příjemný odpočinek. Prohlížím si zboží, ochutnávám vzorky potravin a nakupuji osvědčené výrobky. Když je hezké počasí, je to nejpříjemnější nákup. Prodejci třeba poradí, jestli se meruňky hodí na zavaření nebo spíš na buchtu. Chodím tam ráda i s rodinou," sdělila žena.

Farmářské trhy.

VÍCE O FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM DENÍKU ROVNOST