Kritický článek Kam a proč kráčíš, Divadelní světe? si lidé můžou přečíst přímo na webových stránkách festivalu. Klepal je totiž jedním z kritiků, které organizátoři pověřili, aby na blog kritiků na stránkách festivalu psali po celou dobu akce své postřehy. „Divil jsem se, že tam můj článek nechali. Pokud ale chtějí mít organizátoři slušné ohlasy, ať se podle toho zařídí. Tenhle festival nemá tvář. Lidi neví, co si o něm mají myslet," míní.

V článku také Klepal připomněl, že hlavní program se skládal převážně z dovezených inscenací. „Je Divadelní svět přehlídka brněnských děl pro festivalové hosty, nebo přehlídka cizích inscenací pro Brňany? Výsledkem této rozmlženosti je to, že festivaloví hosté žádní nejsou a Brňané na festival nechodí – proč by také měli, když o něm většinou ani nevědí," konstatoval. Výsledkem jsou podle něj poloprázdná hlediště u mnohých inscenací.

Chce to čas

Podle ředitelky Turistického informačního centra Petry Kačírkové se ale festival v povědomí diváků teprve ukládá. „Zase taková katastrofa, jak naznačuje Klepal, podle mě festival nebyl. Do propagace jsme vložili stejné prostředky jako loni. Je to teprve čtvrtý ročník, takže ještě bude trvat, než si v Brně festival úplně vytvoří jméno," řekla Kačírková.

Návštěvnost letošního Divadelního světa zatím nezná. „Vím ale o mnoha pozitivních ohlasech. Do Brna přijelo z divadla to nejlepší, co se na mezinárodní scéně odehrává. Navíc jsme nezaznamenali ani jedno představení, kam by nepřišel vůbec nikdo," upozornila.

Letošní festival podle ní oproti loňsku přilákal řadu studentů. „Obrovský úspěch měla jako loni slavnost masek. Diváci obsadili celé náměstí Svobody," upozornila Kačírková.

Podle Klepala by měl maškarní průvod akci naopak zahajovat. „Lidé se zcela spontánně bavili a ptali se, co bude za festival. Dovídali se, že nebude žádný, Divadelní svět právě končí, zjistili," popsal svůj dojem Klepal.

Festivalu by podle něj prospělo, kdyby se od Turistického informačního centra odpoutal a do jeho čela se postavil jeden člověk na plný úvazek. Nyní se šéfové jednotlivých brněnských divadel ve vedení akce po roce střídají. Letošní měl na starost ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša. „Kulatých stolů kritiků jsem se účastnil a s některými postřehy Klepala souhlasím. Už nyní jednáme o dalším ročníku a jeho připomínky nám mohou pomoci," reagoval na kritiku Moša.

Boj s byrokracií

Sladit zájmy divadel, města, Turistického informačního centra i diváků je podle něj ale složité. „Nemůžu teď říct, co konkrétně je potřeba zlepšit, to by bylo na dlouhou diskuzi. Skloubit uměleckou a organizační stránku je těžké, kvůli všudypřítomné byrokracii. Stálé vedení by ale pomohlo," souhlasil s názorem Klepala Moša.