VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival láká na rybí polévky i jehněčí

Brno - Je libo skotského lososa s jablkem Granny Smith nebo pomalu pečené jehněčí z Bílých Karpat položené na bramborovo-celerovém pyré? Pokud ano, stačí navštívit třetí ročník Grand restaurant festivalu. Gastronomická slavnost začne už tuto neděli a lidem stačí dvě stě padesát korun na to, aby mohli zkusit speciality v těch nejlepších brněnských restauracích.

14.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Letošního ročníku se jich ve městě zúčastní pět. Patří mezi ně například restaurace U Kastelána, Koishi fish & sushi nebo Valoria. „Jejich šéfkuchaři mají za úkol připravit tří druhy jídel. Tradiční pokrm, specialitu šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky,“ vysvětlil zadání zakladatel festivalu Pavel Maurer. Upozornil také na to, že tři z vybraných restaurací se umístily mezi nejlepšími deseti podniky v České republice podle celostátní ankety Maurerův výběr Grand restaurant 2012.

Podle Maurera milovníků dobrého jídla a pití každým rokem přibývá. „V Brně se od loňského roku zvýšil zájem o téměř sto procent. Minulý rok restaurace v tuto dobu měly prodaných 349 ochutnávek, letos jich prodaly už 774 a to festival ještě nezačal,“ podotkl organizátor akce. Dodal, že hlavním cílem projektu je zpřístupnit všem lidem špičkové restaurace a za nízkou cenu si odnést nejen gastronomický zážitek.

Přes internet

A jak se festivalu zúčastnit? Každý, kdo chce ochutnat z nabídky patnácti druhů jídel si koupí prostřednictvím internetu ochutnávku. Zvolí nejen restauraci, ale také variantu a následně vybraný pokrm nebo pokrmy, den i čas. Svůj zážitek potom ohodnotí na stejné webové adrese www.grandrestaurantfestival.cz.

Objednat se dá i takzvaný Mňamvlak. „Cestující na trase Praha-Olomouc čekají dvě lahůdkové hodiny v Pendolinu a také návštěva tří vyhlášených restaurací na Hané. Cena Mňamvlaku je 3290 korun, vyjíždí 15. ledna,“ podotkla mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

Tento rok hostí slavnosti jídla dvanáct krajů, dvacet měst a celkem třiašedesát podniků. Akce potrvá až do 15. února.

VYBRANÉ PODNIKY

Restaurace a speciality, které nabízejí:

Koishi fish & sushi: Thajská rybí polévka s treskou a černou houbou
La Bouchée: Polévka s kousky sladkovodních ryb a zeleninou
Noem Arch: Filet z candáta na fenyklovém salátu s koprem, omáčkou z ráčků, konfitovaný brambor
U Kastelána: Telecí ramínko na hřibech se špenátem a bramborovým gratinem
Valoria: Konfitované jehněčí kolínko se smetanovou fazolí grand cru, bramborový fondán

Cena od 250 do 600 korun (záleží na počtu chodů)

Autor: Martina Koziolová

14.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Změří si tlak, poslechnou tlukot srdce. Lidé se naučí poznat infarkt od selhání

Francis Koné.

Útočník Koné ze Zbrojovky získal cenu fair play FIFA

JAMU povede Petr Oslzlý. Nově zvolený rektor působil i jako poradce Havla

Brno – Novým rektorem brněnské Janáčkovy akademie múzických umění se stane profesor divadelní fakulty Petr Oslzlý. V pondělí jej zvolili v prvním kole tajného hlasování členové akademického senátu.

AKTUALIZOVÁNO

S autem skončil v tramvajovém kolejišti. Řídil pravděpodobně pod vlivem drog

Brno /FOTOGALERIE/ – K neobvyklému vozidlu v kolejišti museli vyjíždět krátce před půlnocí v noci na pondělí brněnští hasiči. V Žabovřeské ulici pomáhali řidiči, který po nehodě skončil i s autem na tramvajové trati.

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Brně-Žebětíně, Rajhradu, Měníně a Ivančicích

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT