Do Janáčkova divadla se filharmonici naplno vrací po tříleté pauze zapříčiněné rekonstrukcí objektu. Byť se některé filharmonické koncerty do divadelního domu na Moravském náměstí vrátily již v aktuální sezoně, na část koncertů lidé stále museli docházet do kulturního centra Babylon v Kounicově ulici. Tomu je od podzimu letošního roku konec. „V Janáčkově divadle nabídneme dvě abonentní řady, tedy šestnáct koncertů," potvrdila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Již tradičně, i v příští sezoně čeká na milovníky hudby několik výjimečných událostí. „Velmi se těším na koncert houslisty Renauda Capuçona, v jehož podání uslyšíme Korngoldův Houslový koncert D dur, druhým velkým jménem je pak hvězdný německý tenorista Christoph Prégardien, který přednese Schubertovy písně," nastínila Kučerová.

Experimentální lék Remdesivir.
Jediní na Moravě. Nemocní koronavirem v Brně dostanou experimentální Remdesivir

Lidé se opět mohou těšit i na koncerty vedené šéfdirigentem Dennisem Russellem Daviesem, pro kterého bude následující sezona třetí v pořadí v čele brněnských filharmoniků. „Budeme pokračovat v poctě Beethovenovi. Nová sezona v Brně má pro mě také několik osobních vrcholů. Budu dirigovat dvě české premiéry mých přátel, Thomase Larchera a Philipa Glasse. V případě prvního z nich se jedná o Symfonii č. 3 nazvanou A line Above the Sky, kterou dokončil letos na jaře. Světovou premiéru má mít devátého května v Amsterdamu, ale jestli se tak stane, zatím nikdo neví. Je možné, že možná světovou premiéru uvedeme v Brně,“ uvedl Davies.

Dvakrát v sezoně si příznivci brněnských filharmoniků vychutnají program sestavený ze symfonií se stejným pořadovým číslem. Jedním z takových koncertů bude právě uvedení druhé symfonie amerického skladatele Philipa Glasse, která v Česku zazní vůbec poprvé. Doplní ji Symfonie č. 2 D dur Johannese Brahmse.

Ilustrační foto.
Koronavirus opouští jih Moravy. Analýza: nakažených každý den ubývá

V Brně zazní rovněž světová premiéra orchestrální verze kvartetu Agnus Dei arménského skladatele Tigrana Mansurjana. „Dílo je zkomponované na objednávku Filharmonie Brno," poznamenala mluvčí brněnských filharmoniků Kateřina Konečná.

Mansurjanovo dílo zazní společně s houslovým koncertem Alfreda Schnittkeho. „Určujeme trendy, snažíme se v několika sezónách propagovat vybrané skladatele, nyní jde o Schnittkeho. Jeho dílo zazní v podání houslisty Milana Paly. Nedávno zaskakoval nemocného sólistu a za jednu noc nastudoval virtuozní Vranického Houslový koncert C dur. Tímto nevídaným výkonem si řekl o pozvání do nové sezony, tentokrát se skladbou, která je jeho naturelu bližší,“ zmínil dramaturg Vítězslav Mikeš.

Abonmá si zájemci pořídí od pětadvacátého května. Letos budou nově k dispozici online. Prvního června pak začne online prodej Sezony na míru a jednotlivých vstupenek.