Aktuálně je v něm přes dvě stě dětí. „Zájem o folklor stále trvá. Naši nejmladší kategorii pro děti od čtyř let máme každoročně plnou," řekl umělecký vedoucí souboru Ladislav Plánka.

Javorníček nejčastěji vystupuje na kulturních akcích a festivalech, například ve Strážnici. Několikrát ročně propagují děti českou a moravskou kulturu v zahraničí. „Nejdál jsme byli v Japonsku. Navštívili jsme například i východní pobřeží Spojených států amerických, Rusko a všechny země Evropy," uvedl Plánka. V letošním školním roce se podle něho soubor chystá do Maďarska, Makedonie a Bulharska.

Na cestování po světě vzpomínají i bývalí členové. „Strávila jsem v souboru patnáct let. Měli jsme za tu dobu možnost vycestovat například do Německé demokratické republiky a později třeba do Portugalska," řekla Lenka Spáčilová. Javorníček jí přinesl kromě jiného mnoho dobrých přátel. „Byli jsme skvělý kolektiv, trávili spolu polovinu prázdnin na táboře v lese. I cesty do zahraničí a pravidelné zkoušky nás spojovaly," vzpomíná Spáčilová.

Z historie i současnosti souboru
Dětský folklorní soubor Javorníček vznikl v roce 1958. Na jeho založení měl největší zásluhu Josef Čáp. Nejprve se soubor zabýval folklorem Valašska a postupně zájem rozšířil i na Brněnsko a Horácko. Pravidelně vyjíždí na festivaly a vystoupení do celého světa. Prozatím nejdál se děti podívaly v roce 2006 do Japonska. Soubor sídlí ve Středisku volného času v Lužánkách. Zdroj: www.javornicek.cz

Stejně jako mnoho jejích kolegů přivedla k folkloru i syna. „Chodil do Javorníčku do jeho patnácti let. Dětství v souboru pro nás bylo tak krásné, že jsme se ho já i moji vrstevníci snažili umožnit i našim dětem," dodala žena.

Cestování a zábava s kamarády jsou však odměnou za pilnou práci. „Příprava nového vystoupení trvá necelý půlrok," uvedl Plánka. Vedení nejprve hledá podklady a tvoří choreografii a hudbu. „Nácvik zabere asi dva měsíce. Pokud chceme vše dělat s klidem a pečlivě, je pět měsíců ideální doba," tvrdí vedoucí.

Inspiraci hledá vedení Javorníčku ve sbornících, archivech a na internetu. „Bohužel už nejsme v tak snadné situaci jako předchůdci. Ti si ještě v polovině minulého století mohli písně nahrát ve valašských vesnicích od místních," uvedl Plánka.

LENKA KRUŽÍKOVÁ