O výsledcích studie informoval v pátek investiční náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. „Studie potvrdila, že sportovní areál za Lužánkami odolá dopravnímu náporu při velkých sportovních akcích. Rozvoj místa tak je z dopravního hlediska v horizontu roku 2030 možný," řekl náměstek.

Lidem se myšlenka líbí. „Fotbal i s hokejem tradičně za Lužánky patří. Hlavně na Srbské teď prostě není ta atmosféra, co bývala na starém stadionu. Zatím ale slýcháme jen sliby," uvedl Roman Šimek.

Ještě skeptičtější je majitel hokejové Komety Libor Zábranský. „Je hrozně zajímavé, že vždycky před komunálními volbami někdo otevře téma Lužánky a chce oslnit. Jestli se ale v nové zprávě mluví o roku 2030, tak už u hokeje stejně asi nebudu," řekl.

Kotzian ovšem politickou motivaci odmítá. „Stadiony neslibuji. To by bylo bláhové. Proto ani neříkám, kdy mohou vyrůst. Jen informuji, že se konečně povedlo prověřit možnost jejich postavení,"zdů­raznil náměstek.

Přiznal, že problémem projektu zůstávají peníze. U akvaparku počítá město se soukromým investorem. Jenže i tak fotbalový a hokejový stadion mohou stát dohromady dvě a půl až tři miliardy korun. „Sami to zaplatit nezvládneme. Reálné je, že dáme třetinu a na zbývajících dvou třetinách se bude někdo podílet. Zda to bude stát, kraj, nebo soukromý investor, je otázka dalších jednání. Jako impuls může pomoci konání nadnárodní sportovní akce," nastínil Kotzian.

Ani takový postup nepřipadá moc pravděpodobný šéfovi opozičních zelených Martinu Anderovi. „Uvěřím, až uvidím položku miliarda korun na stadiony v Brně ve státním rozpočtu. Brno navíc chystá sedmimiliardové investice do do infrastruktury u nádraží v Jižním centru. Pak zřejmě na stadiony peníze nebudou," upozornil.

Optimističtější je majitel fotbalové Zbrojovky Brno Václav Bartoněk. „S vizí se jako klub ztotožňujeme, ale musí se k ní přidat soustavná až mravenčí práce konkrétního člověka, nebo týmu lidí. Přece jenom vize tu je od roku 2008 a teď máme rok 2014," řekl.

Autoři studie, kterou má Brno v rukou vypočítali potřebný počet parkovacích míst pro jednotlivá sportoviště i pro scénář, kdy se zároveň naplní všechny čtyři velké stadiony. „Počítá se stavbou fotbalového stadionu pro třicet tisíc diváků, víceúčelovou halo vhodnou pro hokej pro čtrnáct tisíc návštěvníků, plavecký stadion pro 550 a akvapark pro 1750 návštěvníků. Výpočty potvrdily že jak parkování tak dopravu lze vyřešit. I se zachováním rezervy i pro ojedinělé současné akce ve všech sportovištích," ujistil náměstek.

Hlavně parkování bylo jedním z hlavních důvodů, proč město od plánu stavět vše v Lužánkách na čas upustilo. „Ale je možné jej zajistit. Uvažujeme například o spolupráci se sousedním nákupním centrem a využitím jeho parkovišť," řekl Kotzian.

Dodal, že majitele centra už s nabídkou spolupráce oslovil. Jak se k němu postaví, není jasné. Na dotaz zda vyjdou městu vstříc, vedení centra novinářům neodpovědělo.