Motivy na trafostanicích baví kolemjdoucí například čistou geometrií japonského origami až po abstraktní umění. „Nejvíce trafostanic jsme letos zkrášlili v Brně, konkrétně šestnáct. Například trafostanici Viniční v blízkosti brněnské mateřské školy Šaumannova vyzdobili umělci z ateliéru Malujeme jinak podle kreseb dětí z tamní školky. Na fasádu objektu přenesli předlohu dětské kresby,“ přiblížila Zuzana Oujezdská, oblastní manažerka pro Brno.

Na výzdobě trafostanic se podílejí hlavně lokální výtvarníci. „Někteří v současnosti působí v zahraničí, třeba jako autor vystupující pod pseudonymem Mix638, a do svých realizací vtiskávají mezinárodní inspiraci. Brněnský rodák přijel ze španělského Bilbaa, aby zkrášlil trafostanici umístěnou na ulici Za Mostem v městské části Brno-jih. Jeho abstraktní energická malba čerpá ze základního spektra barev a jednoduchých tvarů odrážejících architekturu trafostanice,“ popsal mluvčí společnosti Lubomír Budný.

Dva a půl roku ve dvou a půl minutách. Ze stavby tramvajové trati ke kampusu.
Trať ke kampusu v Brně ve dvou a půl minutách. Podívejte se, jak ji stavěli

Energetici podle něj zdobí trafostanice nejen ve velkých městech, ale i na malých vesnicích. „Dominantou obce Žerůtky na Znojemsku se letos stala nová malba na věžové trafostanici, která je umístěná na návsi u rybníka. Malíř Nikola KHOMA Vavrous ve svém díle zohlednil blízkost Národního parku Podyjí, proto na malbě lze najít vzácnou kudlanku nábožnou či květiny symbolizující zdejší malebné prostředí,“ dodal Budný.

Letošní ohňostroje při Ignis Brunensis v Brně. Ilustrační foto
Rady od profesionálů. Pyrotechnika může bouchnout v ruce i zapálit dům, varují

Přibudou další, také na Břeclavsku. „Během příštího roku začneme realizovat například výmalbu na nových kioskových trafostanicích, které jsme letos vybudovali na jižní Moravě v obcích postižených tornádem,“ dodala Zuzana Oujezdská.

Od vzniku projektu v roce 2017 pomalovali výtvarníci více než sto sedmdesát trafostanic na distribučním území společnosti EG.D. První pomalovaná trafostanice, kterou projekt před sedmi lety odstartoval, se nachází v Jihlavě.

Obyvatelé zpestření vítají. „Líbí se mi to, je to veselejší. A rozhodně lepší než vandalské grafity,“ komentovala díla Božena Vitásková z Brna.