Průvod městem začalo francouzské vojsko na Moravském náměstí, odkud v doprovodu stovek lidí odkráčelo přes Českou ulici, Jakubské náměstí a Běhonskou ulici na náměstí Svobody. Tam se francouzský císař v podání Stephane Bovinga, Belgičana žijícího v Brně, pozdravil s brněnským lidem. Vive la France a náměstí pobízela císařova doprovodná družina přítomné Brňany. Od historické družiny zaznělo také několik bojových a oslavných fanfár.

Císař se následně se svým vojskem přesunul na nádvoří Nové radnice. Napoleon z rukou brněnské primátorky převzal klíč od města a přítomným Brňanům přednesl projev. „Líbilo se mi propojení minulosti se současnou dobou. Celé akci to přidává něco navíc,“ svěřila se na nádvoří Nové radnice přítomná Brňanka Zuzana Krobotová.

Francouzský podvečer v Brně vyvrcholil na Petrově, kde se konala modlitba za oběti válek s účastí císaře a desítek dalších lidí. Během modlitby zapálili duchovní symbolicky tři svíčky. První svíčkou vzpomněli padlé vojáky, druhou civilní oběti a třetí patřila míru.

SK Líšeň v bílém proti MFK Chrudim
Na závěr podzimu výhra. Líšeň zakončila první polovinu sezony

Do průvodu se zapojilo okolo čtyřiceti lidí, francouzské jezdectvo tvořilo přibližně dvacet mužů na koních, oblečeni byli v historických jezdeckých uniformách. Průvodu přihlížely stovky Brňanů. Několik desítek s vojáky dorazilo i na nádvoří Nové radnice. „I když byl představitel Napoleona, ostatně stejně jako francouzský císař, menšího vzrůstu, působil mezi svým vojskem rázně a dominantně. Vojáci by ho do bitvy určitě následovali,“ poznamenal starší Brňan Jaroslav Kachlík.

Akce připomněla skutečnou historickou událost. „Napoleon přijel ve středu dvacátého listopadu 1805 bez okázalostí, provázel ho nejužší štáb. Obyvatelé museli vyložit do oken zapálené svíce. Pořádek ve městě začalo udržovat francouzské polní četnictvo. Císař Francouzů pak projížděl Brnem neustále tam i zpět při opakovaných výjezdech do terénu v okolí města. Studoval terén budoucího bojiště,“ popsal už dříve historik Ladislav Mucha.

Sobotní akce Napoleon v Brně byla první událostí, která letos připomíná bitvu tří císařů u Slavkova z roku 1805. Letošní připomínkový program vyvrcholí rekonstrukcí bitvy na slavkovském bojišti na přelomu listopadu a prosince.