„Čekám tady přes hodinu a počítám, že tu ještě chvíli budu,“ popsal Petr Kraus, který si přišel pro nový občanský průkaz. Další z postávajících dodal, že už ve frontě stojí přes dvě hodiny.

Oddělení, kde úředníci lidem vyměňují doklady, v těchto dnech praská ve švech. S velkou čekací dobou musí počítat všichni návštěvníci, kteří se neobjednali. „V posledních dnech se vytvářela fronta několika desítek lidí. Ti musí čekat i několik hodin. Všechny přepážky máme v provozu, a pokud je volno například na přepážce věnující se občanských průkazům, může vyřídit třeba cestovní doklady,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Elektronicky objednaní klienti podle něj chodí na přesně daný čas a dlouhé čekání se jich netýká.

Plánovaná nová čtvrť Pod Hády v Brně.
Ergon se bourá o 11 let později. Nová čtvrť nabídne bydlení pro dva tisíce lidí

Za fronty na magistrátu může několik důvodů. „V Brně začínají tento týden jarní prázdniny. Z kontaktů se žadateli víme, že mnoho z nich plánuje vycestovat do zahraničí. Zároveň byl v době pandemie koronaviru snížený zájem o doklady, který se zase zvýšil s rozvolněním opatření. S tím je spojený také zájem o zahraniční zájezdy a cestovní doklady,“ uvedl Poňuchálek.

Třetím důvodem je aktuální válečná situace na Ukrajině. „Lidé chtějí mít pro všechny případy vystavené cestovní doklady. Zatímco minulý týden jsme přijali přes čtyři sta žádostí o ně, v pondělí to bylo o 125 více. Zájem o pasy v únoru se oproti stejnému období minulého roku zvýšil téměř trojnásobně na tři tisíce žádostí,“ doplnil Poňuchálek.

Nové kloubové trolejbusy Škoda 27 Tr.
Prázdninové jízdní řády v Brně: Trolejbusy plné žáků, nenastoupím, zní kritika

Mluvčí magistrátu doporučuje obyvatelům přijít hned po otevření úřadu. Lidé pak mají jistotu, že se dostanou na řadu a při maximálním využití kapacity pracoviště je úředníci odbaví.

ŠIMON HERMAN