Fuchs navrhl desítky brněnských staveb. „Za sto padesát let budou turisté do Brna jezdit za funkcionalistickými budovami, budou to jeho nejvýznamnější památky. Hotel Avion v České ulici láká milovníky umění už dnes," upozornil ředitel brněnského odborného pracoviště Národního památkového ústavu Petr Kroupa.

Architektovo dílo znají i běžní Brňané. „Vím, že navrhl třeba hotel Avion v centru nebo nádražní poštu. Docela se mi ty stavby líbí, ale měl by je někdo opravit," řekla například Jana Slámová.

Fuchs Brno změnil hlavně ve dvacátých a třicátých letech minulého století. „Nejdřív se orientoval na nizozemskou moderní architekturu. V polovině dvacátých let se přiklonil k funkcionalismu, ale za dalších deset let projektoval krásné vily s dynamickým půlkruhovým zakřivením v půdorysu," popsal architektovu práci brněnský historik umění Jiří Kroupa.

Architekt byl podle něj významný tím, že dokázal být průbojným tvůrcem, ale současně respektoval úlohu, kterou stavba měla plnit. V roce 1966 Fuchs prohlásil, že moderní architekt má město přizpůsobit životu společnosti. „Architektura předválečného Brna díky němu není uniformní a přitom pouze nenapodobuje tehdejší architektonické styly," dodal historik.

Právě Fuchse odborníci považují za nejtypičtějšího představitele brněnského funkcionalismu. Brno se v budoucnu podle Kroupy z památkového ústavu může stát symbolem tohoto moderního architektonického stylu. „Důležité je, abychom se o budovy dobře postarali. Jedině pak budou lidé brněnské moderní památky vyhledávat," sdělil Kroupa.

Péče o funkcionalistické objekty je ale komplikovaná. „Funkcionalistické dveře, okna, kachličky a podobné věci se skoro nedají sehnat a musíme je složitě objednávat," vysvětlil problém s údržbou staveb Kroupa. S obnovou moderních památek už proto dva roky pomáhá Centrum obnovy památek architektury dvacátého století.

První Fuchsovou brněnskou funkcionalistickou stavbou byla Zemanova kavárna. Návrh zpracoval v roce 1925. O rok později už stála. V šedesátých letech ji však tehdejší vedení Brna nechalo zbourat kvůli výstavbě Janáčkova divadla. V současnosti mohou Brňané vidět její kopii otevřenou v roce 1995 v parku Koliště.

Ne všechny Fuchsovy stavby si dnes ale lidé mohou prohlédnout tak, jak je architekt plánoval. Součástí autobusového nádraží u hotelu Grand měla být velká odbavovací hala a tři nástupišt

JAKUB SMUTNÝ

JAKUB FABÍK