Podrobněji je mapuje například Brněnský architektonický manuál. „Hlavním cílem tohoto manuálu však není vytvořit komplexní seznam funkcionalistických památek. Je zaměřený na brněnskou meziválečnou architekturu všeobecně," uvedla Lucie Valdhansová ze studijního a dokumentačního centra brněnské vily Tugendhat.

Památky v Brně
- přesný počet brněnských funkcionalistických staveb nikdo nezná
- mnohé z nich jsou už zničené zateplováním
- hotel Avion a vila Tugendhat jsou vyhlášené národními kulturními památkami

Právě známá vila a také hotel Avion v České ulici jsou jedinými brněnskými funkcionalistickými stavbami, které jsou zároveň i národní kulturní památky. Ústřední seznam těchto památek vede ze zákona Národní památkový ústav. „Lidé do něj mohou nahlédnout přes aplikaci Památkový katalog. V něm je teoreticky možné omezit vyhledávání na Brno a funkcionalismus, zařazení objektů ke stylům však zatím úplně nefunguje," popsal Petr Svoboda. Je ředitel Metodického centra moderní architektury v Brně spadajícího pod Národní památkový ústav.

Detailní seznam funkcionalistických památek nemá ani magistrát. „Podobný soupis neexistuje. Památky ale lidé mohou najít v odborné literatuře," poznamenal vedoucí magistrátního odboru památkové péče Martin Zedníček.

S odkazem na literaturu souhlasí architekt Karel Doležel. „Žádná publikace věnující se brněnské meziválečné architektuře však nepřináší komplexní seznam funkcionalistických staveb. Podobný soupis by byl přínosem, museli by jej však zpracovat odborníci. Množství památek je v současné době už nějak poškozených, třeba zateplováním. Proto by autoři uceleného seznamu nebo publikace museli vyhledávat třeba dobové fotografie," upozornil Doležel.