Při její výrobě se majitel Huhuchilli inspiroval chutí tradičních českých povidel. Současnou chuť omáčka získala dlouhodobým postupným vývojem. Na její výrobu používá švestky od lokálních farmářů z Pasohlávek na Brněnsku a brněnského Starého Lískovce. „Celkovou chuťovou vyváženost podtrhuje červené víno z rajhradského vinařství, spolu s hřebíčkem, badyánem a skořicí z Kambodži. Správnou pálivost dodává omáčce chilli Bhut Jolokia,“ doplňuje obchodník.

Využití oceněné švestkové omáčky na talíři je univerzální. Dobře poslouží k jakékoliv úpravě masa, včetně například marinád, stejně jako ke klobásám. „Hodí se i k tvrdým sýrům, na tofu nebo třeba bramborové placky,“ zmiňuje Hinduliak.

Kromě pálivé verze omáčky vyrábí i extrapálivou. Po ocenění eviduje ze strany zákazníků nárůst zájmu o oceněný produkt ve stovkách procent. „V předloňském roce jsme vařili ze čtyř set padesáti kilogramů švestek. V minulém už z devíti set kilogramů. Příští rok uvidíme, ale očekáváme zase víc,“ říká chillinadšenec.

Úspěch v prestižní gastrosoutěži je pro Hinduliaka motivací do další práce. Nechce usnout na vavřínech, ale takzvaně do toho dál šlapat. „Ocenění je zároveň i zadostiučinění v tom smyslu, že si každá složka omáčky prošla vlastním vývojem. Například použití kvalitní skořice nebo červeného vína ze zavedeného vinařství. Všechny tyto detaily udělaly produkt tak zajímavý, že oslovil i porotce,“ vysvětluje.

Nejpálivější na světě

Nejčastější odrůdou chilli papriček, s níž Hinduliak pracuje, je Bhut Jolokia. Dalšími jsou 7 Pot Yellow, Habanero Chocolate a Carolina Reaper, jež se pyšní titulem nejpálivější na světě. „Její semínka jsme získali přímo od Eda Currieho z Kalifornie, který ji vyšlechtil. Pěstujeme ji v izolaci od ostatních, aby se nezkřížila s jinou odrůdou,“ poznamenává.

Většinu papriček si nadšenec se svým týmem vypěstuje sám. Po Brně obhospodařuje hned několik pěstíren. Jednu bude mít dokonce vedle nové provozovny v Kaštanové ulici. „Množství vypěstovaného chilli se každý rok zvedá. V roce 2021 to bylo okolo tří set kilogramů, v dalším čekáme zase víc,“ vyčísluje Brňan.

Kromě švestkové vyrábí Hinduliak i další chilli omáčky. Například rajčatovou, meruňkovou, malinovou nebo barbeque. Mezi jeho dalšími produkty z chilli nechybí třeba ajvar, cibulové chutney, nakládané chilli anebo pyré z jednotlivých odrůd chilli papriček.

Věnuje se i zpracování méně tradičního ovoce, jako jsou mišpule a kdoule. Zdaleka nejvíc na odbyt z výrobků jde ale kimchi, což je korejská kvašená pochoutka vyrobená z pekingského zelí, dalších druhů zeleniny a koření. „Živí nás ze všeho nejvíc. Vyrábíme ho asi tunu týdně,“ podotýká obchodník.