Tento rok si mohou lidé rezervovat tříchodové menu v osmi restauracích. „Letošní novinkou je zapojení bistra DeguŠtace na Moravském náměstí. Jeho hlavní výhodou je, že stačí jen přijít a jídlo si rovnou dát, není potřeba žádná rezervace," zdůraznila organizátorka akce Lucie Frgalová.

Přestože do všech ostatních podniků je rezervace nutná, pro letošní ročník se snažili organizátoři návštěvníkům přístup ulehčit. „Zrušili jsme rezervační server. Zájemci nově volají přímo do restaurací. Je to pro ně jednodušší, mohou si totiž domluvit i termín mimo předem dané časy," doplnila Frgalová.

Festival, který se v Brně koná už popáté, se snaží podporovat regionální prodejce. „Na každém jídelním lístku se lidé dozvědí, odkud jídlo pochází. Mnohých akcí doprovodného programu se účastní i přímo výrobci," nalákala Frgalová. Jednou z nich je třeba páteční Grilování na Moraváku, kdy své ručně vyráběné kozí sýry představí manželé Hrbkovi z Hvozdu u Prostějova.

tři tipy Deníku Rovnost
- 19. července od 15.00. Mandlovice z Hustopečí v Otevřené zahradě. Připravená je ochutnávka tradiční hustopečské pálenky. Na programu je i ukázka míchání koktejlů nebo přípravy masa s využitím mandlovice.

- 21. července od 19.30. Příprava steaků z různých partií stařeného masa v řeznictví Mikrofarma. Návštěvníci se dozví vše o staření masa. Zkušení řezníci ukáží, jak se má maso správně porcovat. Samozřejmostí bude ochutnávka připravovaného masa a vzorků vín.

- 23. července od 17.00. Domácí výroba dezertů v kuchařském studiu Borgo Shop. Lidé si vyzkouší výrobu domácího meruňkového koláče i domácí meruňkové marmelády.

Při dvou grilovacích večerech na Moravském náměstí se festival částečně spojí s další kulturní akcí, s Létem v centru. Páteční odpolední program pak míří zejména na děti. „Kromě různých her si můžou na ohni opéct vlastní špekáček. To se jim v centru města jen tak často nepodaří," poznamenala Frgalová.

Další z akcí doprovodného programu míří také částečně na děti. V neděli ve čtyři odpoledne si mohou asi dvě desítky zájemců vyzkoušet dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny. „Lidé si vyzkouší vyřezávání tvarů do jablka nebo dělání drobných lístků z lilku. Chci ukázat hlavně takové techniky, které zvládnou lidé s obyčejným kuchyňským nožem, není potřeba žádné speciální nástroje. Jde hlavně o zábavu," uvedl Petr Formánek, který se dekorativnímu vyřezávání ovoce a zeleniny věnuje od roku 2005.

Ruku k dílu přiloží účastníci také na kurzu pečení kváskového chleba, který je součástí festivalu letos poprvé. „Jediné, co lidem dáme, jsou suroviny. Veškerá výroba je na nich. Protože těsto musí kynout nejméně hodinu a půl, program je proložený i teoretickými přednáškami," popsal kurz jeho autor Jan Šmikmátor. Svůj vlastní bochník si lidé upečou v sobotu 25. července od jedné hodiny odpoledne.

Pouze na dospělé cílí degustace různých druhů alkoholu. Už tuto neděli mohou návštěvníci v Otevřené zahradě ochutnat tradiční mandlovici z jediného mandloňového sadu ve střední Evropě v Hustopečích na Břeclavsku. „Je to jediná mandlovice na českém trhu. Při její výrobě používáme hroznovou šťávu, proto její chuť není tak silná," popsal chuť unikátního destilátu spolumajitel mandlárny Michal Heřman.

Že se mandlovice nemusí jenom pít, pak předvede šéfkuchař z restaurace La Bouchée, který ukáže její využití při přípravě domácího sušeného masa. Vína z různých jihomoravských vinařství zase lidé ochutnají při dvou vinných duelech v Otevřené zahradě.

Loňský ročník festivalu přilákal do brněnských restaurací několik tisícovek lidí. Organizátoři doufají, že letošní ročník číslo minimálně vyrovná.

Pravidelným účastníkem je například Brňan Petr Kořínek. „Zatím jsem se ještě nerozhodl, co všechno vyzkouším. Jako pivař si ale zřejmě nenechám ujít degustaci piva," řekl Kořínek.

První pivní ochutnávka, z pivovaru Hauskrecht, je na programu už ve čtvrtek od sedmi hodin večer. Pro návštěvníky je připravený i speciální pivní kvíz. Jeho vítězové vyhrají poukázku na exkurzi do pivovaru.