Festival se koná už šestý rokem a stále se rozrůstá. „Začínali jsme v Plzni. Letos budeme také v Pardubicích, v Praze a nově v Brně," uvedl generální ředitel festivalu Petr Jirásek.

Nedílnou součástí je i prestižní regionální soutěž o restauraci roku. V té jihomoravské se utká patnáct restaurací, které si pro návštěvníky připraví degustační menu. Každý může hlasovat prostřednictvím vstupenek. O vítězi rozhodne i komise složená z kuchařských osobností, které festival oživí svými show.

Vedle Pohlreicha diváci uvidí v akci například Marcela Ihnačáka, Karolínu Kamberskou, Ivana Vodochodského či Markétu Krajčovičovou. S některými dostanou příležitost i vařit. „Jídlo je nezbytnou součástí života a je dobře, že podobných akcí přibývá. Je daleko lepší oslavovat jídlo než nějaké lidi," řekl Pohlreich.

Kromě kuchařů zpříjemní program i umělci. Vrcholem by měl být sobotní koncert Petra Koláře.

Vstupné je podle pořadatelů symbolické. Důchodci, studenti a malé děti mají vstup zdarma, ostatní zaplatí stovku.

Kuchyně budou nabízet degustační porce od čtyřiceti do sta korun. „Jsou to lidovky. Chceme, aby akce lidi spojovala. Ne je rozdělovala na ty, kteří na jídlo mají a ty, kteří ne," vysvětlil Pohlreich.

TOMÁŠ HAVLÍK