Pro studenty jsou tento rok nejatraktivnější doprovodné programy. Především ten s názvem Pojďme si hrát s technikou. „Je zaměřený na zviditelnění technických oborů. Celkem se do něho zapojilo sedm největších českých technických univerzit,“ říká organizátor veletrhu Pavel Mikula.

Například České vysoké učení technické představuje jednosedadlovou studentskou formuli poháněnou spalovacím motorem. „Mohl jsem si dokonce sednout za volant, bohužel mě technika neláká. Chtěl bych spíše studovat práva nebo politologii. Na konečné rozhodnutí mám ale ještě rok,“ přemýšlí Jan Kubečka z gymnázia Ostrava-Hrabůvka.

Zábavná chemie

Vysoká škola chemicko-technologická se zase zájemcům snaží vysvětlit, že chemie je zábava. A to prostřednictvím experimentů s tekutým dusíkem nebo hrátkami se suchým ledem. Studentům také ukazuje, jak se stát vědcem ve službách kriminalistiky. Představuje snímání otisků prstů, izolaci DNA nebo důkazy na přítomnost krve.

Školy se snaží navzájem odlišit. Rybářská fakulta Jihočeské univerzity přivezla do Brna akvárium s živými rybami. Univerzita obrany zase vystavuje vojenskou techniku. „Ukážeme také něco z přípravy a výcviku,“ láká návštěvníky Michael Hrbata z ministerstva obrany.

Letošní novinkou je stánek Evropské komise, která představuje svůj projekt Mládež v pohybu. „Cílem je zvýšit počet mladých lidí, kteří získávají studijní i pracovní zkušenosti za hranicemi,“ uvádí organizátor veletrhu Mikula.

Letos se akce účastní 185 vystavovatelů. Veletrh Gaudeamus potrvá do pátku a podle Mikuly ho navštíví asi třicet tisíc lidí.

MARTINA KOZIOLOVÁ