Od pondělí se mu u příležitosti 150. výročí uveřejnění Mendelových výzkumů věnuje také Týden lékařské genetiky. „Jde o největší akci svého druhu v České republice. Mendelovu památku uctí vědci na několika místech. Akce spojené s jeho výročím potrvají v Brně až do soboty, většina je volně přístupná," zhodnotila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Toto zařízení se na pořádání události také podílí.

MLADÍ A NADŠENÍ. Protože o genetiku mají studenti čím dál větší zájem, vyčlenili pro ně organizátoři speciální blok. V pondělí se díky němu měli možnost ve Vida centru setkat se slavnými genetiky a dozvědět se o genetice nejdůležitější informace. „Jde o obory molekulární biologie a genetika či lékařská genetika, které lze studovat na Masarykově univerzitě," popsal jeden z organizátorů z Masarykovy univerzity Pavel Lízal.

Podívat se přišla také Veronika Valouchová. „Neskutečně mě to obohatilo, zejména přednášky o rakovině byly zajímavé. Jsou to profesionálové a je to znát," vyzdvihla.

OBJEVY V HVĚZDÁRNĚ. K podobné události propůjčila prostory také brněnská hvězdárna. Na akci s názvem Biomania v úterý studenti totiž dostanou prostor prezentovat výsledky své práce. „Jejím cílem je právě propagace vědy," konstatoval Pavel Dvořák z občanského sdružení Biomania.

SETKÁNÍ SLAVNÝCH. Ve středu a ve čtvrtek se stejná možnost naskytne na Masarykově univerzitě ve Vinařské ulici 350 dospělým. Sjedou se do Brna z několika zemí, aby absolvovali šedesát přednášek. „Právě Brno je pro pořádání něčeho takového ideální. Nejen, že odsud vychází základy genetiky, ale jsme jedním z největších evropských genetických center. Zejména využíváme toho, že jsme fakultní nemocnice a můžeme v genetice spolupracovat třeba i s oddělením gynekologie, patologie či pediatrie, kde dosahujeme velký pokrok například v diagnostice nemoci motýlích křídel," připomněla primářka oddělení lékařské genetiky Fakultní nemocnice Brno Renata Gaillyová. Kromě lékařů se na událost dostaví také firmy, které představí přístroje a přípravky s genetikou spojené.

MENDELOVA HISTORIE. V Mendelově muzeu vyvrcholí týden genetiky od čtvrtka do soboty událostí Mendelův odkaz – lékařská genetika od Mendela po současnost. Jde o sérii přednášek i pro obyčejné lidi na témata jako vzácná onemocnění nebo etika v genetice.