Brněnský deník Rovnost o stejných problémech v místě informoval už před více než rokem, od té doby se situace podle místních příliš nezměnila. Někteří hovoří dokonce o tom, že se z objektu stalo regulérní ghetto.

Velký nepořádek je vidět už okolo domu. „Viděla jsem tam vchodovými dveřmi a vypadá to uvnitř ještě hůř. Nechápu, jak v tom lidé dokážou žít,“ prohlásila Eva, která chodí za synem do sousedního domu. Kvůli obavám si nepřála uvést příjmení.

Marek Prokeš, který bydlí ve vedlejším domě ve studentském pronájmu, problémy neregistroval. „S obyvateli vedlejšího domu jsem žádné neměl. Okolo je velký nepořádek, ale snažíme se to přehlížet a moc to neřešit,“ řekl.

Ilustrační foto.
Vinaře má propagovat mapa. Že na ní jsou, sami často nevědí

Problémy s Vranovskou ulicí potvrdili i strážníci. Často jde o oznámení kvůli rušení nočního klidu. „Hlídky tam míří opakovaně kvůli rodinným sporům, za kterými stojí v mnoha případech alkohol. Řešíme je na místě, někdy se vyhrocená situace uklidní ještě před naším příjezdem,“ uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Vranovská ulice patří k místům, kde každoročně strážníci posbírají největší množství stříkaček.

Starosta Brna-severu Martin Maleček o situaci v domech v ulici ví. „S některými nájemníky jsme v kontaktu. V oblasti děláme trvale nadstandardní úklid,“ zmínil.

To potvrdila i obyvatelka Eva. „Jednou za čas to tu někdo uklízí. Nevím kdo, ale vždy se okolí domu vyčistí,“ sdělila.

Bytový odbor městské části navíc podle starosty neprodlužuje nájemní smlouvy s těmi, kteří porušují pravidla. „Legislativa jim však umožňuje díky soudním řízením a podávání odvolání dlouhodobě pobývat v těchto bytech,“ uvedl.

Bytová správa opakovaně opravuje části poškozené nájemníky či jinými lidmi. Maleček uvažuje i o zřízení funkce domovníků.

MICHAL HRABAL, MAREK HADRBOLEC

Kašna Parnas na brněnské Zelném trhu.
Muž se koupal nahý v kašně Parnas a popíjel. Kamarád slíbil, že ho odvede