Elegance, šarm, půvab nebo přitažlivost. Asi tak lze do češtiny přeložit význam původně anglického slova glamour. Stejných měřítek se drží i brněnská restaurace Glamour v Hybešově ulici.

„Nabízejí jednoduchý, ale perfektní gastronomický zážitek. Dbají na detaily,“ říká provozovatel a šéfkuchař restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Interiér podniku je laděný do bílých, černých a červených barev. Na stěnách jsou tapety se složitými ornamenty. Dojem luxusu dotvářejí originální lustry. Ze stěn se z obrazů a fotografií dívá na návštěvníky herečka Audrey Hepburnová, která je ztělesněním slova glamour.

Na jídelním lístku najdou lidé mezi hlavními jídly těstoviny i chody ze všech druhů mas. Nabídka není zbytečně rozsáhlá. „Recepty jsou zajímavé a nepřekombinované. Lístek je srozumitelný a přehledný,“ upozorňuje Dlapka. Líbí se mu, že v lístku je u každého jídla doporučená vhodná příloha.

Hodnotitele hned po vstupu do restaurace oslnila profesionalita obsluhy. „Číšník je krásně oblečený. Po place se pohybuje s jistotou a elegancí. Dodržuje všechna pravidla, například servírování pokrmů z pravé strany. Navíc umí pohotově odpovědět na všechny otázky,“ chválí Dlapka.

Jako polévku si objednává bramborový krém s restovanými houbami. V kuchyni si podle něho správně dali záležet, aby před servírováním nahřáli talíře. „Krém je příjemně jemný. Vyniká chuť brambor, kuchař se vyvaroval všech umělých ochucovadel. Je poznat, že pečivo k polévce si také upekli sami,“ pochutnává si hodnotitel.

Nadchlo ho i hlavní jídlo. Vepřová panenka pečená v pancettě, což je typ italské slaniny. Jako přílohu k masu si kuchař objednal šťouchané brambory. „Nemám co vytknout. Maso je středně propečené. Přesně, jak jsem si přál. Je jen nasolené a jemně opepřené. Navíc nepodávají přehnaně velké porce jako ve většině restaurací. Člověk se má nasytit, ale ne přejíst,“ myslí si Dlapka.

Také pstruh s bramborami, zeleninou a bylinami, pečený v papírové papilotě, chutná skvěle. Maso je měkké a šťavnaté a opět jen decentně ochucené. V jídle vyniká chuť čerstvých bylin a pečené zeleniny. Kromě okurků a rajčat najdou lidé v jídle i lilek a chřest či žampiony.

Tečka bez chyby

Dokonalou tečkou za gastronomickým zážitkem je podle Dlapky dezert Mousse au chocolat. Jde o chlazenou čokoládovou pěnu z hořké čokolády, smetany, másla a vajec. „Opět si ji připravili sami. Není to žádný předkoupený polotovar,“ říká šéfkuchař.

Noblesní prostředí restaurace Glamour se podle Dlapky hodí k obchodní schůzce, romantické večeři i rodinné oslavě. „Kdybych potřeboval u oběda udělat dobrý dojem na obchodního partnera, vzal bych ho sem,“ říká šéfkuchař.