Policisté kvůli plynulejšímu provozu rozdělili jízdní pruhy. „Ve směru na Prahu od Ostrovačic jsme převedli provoz do jednoho pruhu. Do druhého pak najížděli fanoušci opouštějící Masarykův okruh," informoval mluvčí brněnských policistů Pavel Šváb.

Pomohl jim spěch

Kolonám se snažila vyhnout například Petra Černěnková, která se na závod vypravila z téměř sto kilometrů vzdálené Kroměříže. „Ani jsme nečekali, až si trofej pro vítěze převezme španělský jezdec Jorge Lorenzo. Okamžitě po jeho projetí cílovou rovinkou jsme se zvedli a zamířili na přeplněné parkoviště. Tam už byla trochu tlačenice, ale policisté koordinovali dopravu a tak jsme se na dálnici směrem na Brno dostali bez větších komplikací," popsala odjezd ze závodů Černěnková.

Poznamenala, že podobně plynulý byl jejich příjezd na Masarykův okruh přes dálnici D1 po deváté hodině ráno. „V tu dobu byla přetížená silnice II/602 směřující na automotodrom. Proto bylo lepší jet přes dálnici nebo z Brna přes Žebětín," uvedl policejní mluvčí Šváb.

S partou kamarádů si závody nenechal ujít ani motorkář Karel Hostýnek. Ubytoval se v nejbližším kempu. „Na každém rohu jsem viděl hlídkující policisty," řekl motorkář.

Na průběh brněnské Grand Prix dohlíželo přibližně tisíc policistů a dalších dvě stě strážníků. Jedna z hlídek motorkáře zastavila. „Podrobili mě dechové zkoušce na alkohol. Výsledek jsem měl samozřejmě negativní. Mým pravidlem je totiž nepít před žádnou jízdou," uvedl motorkář Hostýnek.

Tím se však neřídilo jedenadvacet jiných řidičů, které jihomoravští policisté odhalili od pátečního večera do nedělního rána pod vlivem alkoholu. „Přistihli jsme také pět řidičů pod vlivem drog," doplnil Šváb.

Dopravní situace kolem brněnského automotodromu byla podle policejního mluvčího jako každý rok komplikovaná hlavně při příjezdu a odjezdu fanoušků. Letos se navíc na zdržení řidičů podílela také dopravní omezení. „Poněkud problematický byl průjezd v Bosonohách, před Kývalkou a také průjezd přes omezení na silnici R52," dodal policejní mluvčí.

Fotka jako důkaz

Hlídky se pohybovaly nejen u cest, ale také v areálu Masarykova okruhu. Právě tam je v sobotu zastavil s netradičním oznámením pětatřicetiletý fanoušek. Při procházce lesem nedaleko Ostrovačic objevil ruční granát. Neváhal a ihned se vrátil zpět, aby nafocený granát ukázal strážníkům stojícím u paddocku. „Místo nálezu jsme ohraničili proti vstupu lidí a přivolali jsme republikové policisty," sdělil mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

S policisty přijel o chvíli později také pyrotechnik, který zjistil, že to je německý granát z období druhé světové války. „Funkční ruční granát si pyrotechnik převzal k odborné likvidaci," doplnil mluvčí městských policistů.
Za tři dny zvládli podle Šoby nápor desetitisíců fanoušků policisté a strážníci bez větších komplikací.

MARKÉTA TURKOVÁ