Dodala, že jídla musela zapadat do tří kategorií. „A to Farmář a tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky. Konkrétní menu vymýšleli šéfkuchaři," vysvětlila Vrkotová.

V brněnských restauracích zaplatili zájemci o základní degustaci dvě stě padesát korun, za dva chody pět set korun a za tříchodovou variantu šest set korun.

Nejnavštěvovanější mimopražskou restaurací se stala brněnská La Bouchée. Nabízela mimo jiné líčka z divočáka dušená s hruškami na červeném víně a lanýže ze savojské kapusty s plněným jehněčím a houbami. „Sehnat líčka je obtížné. Většina dodavatelů zvěřiny zpracovává divočáky bez hlav. Proto jsme se dopředu domluvili se znojemskou firmou Windsor Enterprise. Líčka nám schovávala celou loveckou sezonu, což se hodilo, protože se kryla s festivalem," vysvětlila mluvčí restaurace Lucie Frgalová.

Důraz na používání lokálních a sezonních surovin kladly všechny festivalové restaurace.

Spokojení s návštěvností byli v restauraci Noem Arch v Brně. „Inspiraci při tvorbě menu jsem hledal v dětství. V kategorii Nejlepší jídlo od maminky jsem zvolil kulajdu. Vařil jsem ji ale v duchu moderní kuchyně," usmívá se šéfkuchař Jan Rimpler.

Úspěch oslavovali i v brněnské restauraci Koishi fish & sushi, která v celostátní anketě Maurerův výběr, kde lidé volí nejlepší restauraci, získala první místo. Návštěvníci hodnotili nejen jídla, ale také obsluhu a interiér. „Lidémohou hlasovat průběžně celý rok, a právě svým hlasem posouvají restaurace k účasti na festivalu," vysvětlila mluvčí Vrkotová.

Festival v číslech

Grand Restaurant Festival přivítaly moravské i české restaurace. Na všechna menu se vztahovala zvýhodněná cena.

- o festival mělo zájem 30 585 lidí, z toho 3 546 na jižní Moravě

- zapojilo se 101 restaurací

Tři nejnavštěvovanější restaurace v Brně:

- La Bouchée (921 lidí)

- Pavillon (690 lidí)

- Borgo Agnese (568 lidí)

VLADIMÍRA KREJSOVÁ