Brno se opět stává centrem s nejvyšší koncetrací motorkářů a policistů. Dnes začíná brněnský motorkářský svátek s názvem Grand Prix. Pořadatelé očekávají rekorní návštěvnost. Až dvě stě tisíc tisíc milovníků silných strojů. Patnánáct tisíc aut může parkovat na třech parkovištích. Jedno je v Žebetíně, druhé u vjezdu z dálnice D1 směrem do Brna u kempu Tranzit. Největší parkoviště nazvané Vysoké napětí je přichystáno nedaleko dráhy.

Tisíc policistů, kteří budou o víkendu ve službě den i noc zase vzkazuje, že nebudou tolerovat žádné přestupky. Na pomoc si přizvali mladé kadety z policejních škol. U každého českého policisty bude stát také jeho kolega z Rakouska. Na místě budou pomáhat i úředníci. „Pokud nachytáme řidiče, který se před jízdou napil alkoholu, můžeme mu ihned odebrat řidičský průkaz. Úředník proces uložení pokuty urychlí,“ vzkazuje vedoucí dopravní police Leoš Tržil.

Policisté budou kontrolovat také doklady od motorek, aby nedocházelo ke krádežím drahých strojů. Loni se takové opatření vyplatilo. Nikdo si nedovolil odjet na cizí motorce. Policisté se budou pohybovat také na parkovištích. Lidem vzkazují: nenechávejte si v autech žádné cennosti.

Také pokladnice se musí celý týden otáčet. Lidi však uklidňují. Vstupenek je stále dost. Do areálu se vejde přes dvě stě padesát lidí. „Zatím se prodalo přes osmdesát tisíc lístků. To je o třetinu více jak loni,“ řekla mluvčí Velké ceny Lenka Nestrojilová. Podle ní je největší zájem o lístky na přírodní tribuny. Celovíkendová vstupenka stojí devět set korun.

Hotely a kempy se pomalu zaplňují. „Většina hotelů je už obsazena. Jsme domluveni s vysokoškolskými kolejemi, které mají ještě volné postele,“ řekl ředitel brněnského informačního centra Vladimír Ondráček. Také v kempech už musí řešit první problémy. „Včera v noci jsme museli vykázat partu německých motorkářů. V noci žhavili motor do červena. Až jsem se bál, že od něj chytne tráva,“ podotkl Josef Jelínek z kempu Kývalka. Podle něj se může ubytovat ještě dva tisíce lidí.

Na okruh se Brňané mohou dostat mimořádným autobusem číslo 400, který vyjíždí z Medlova náměstí každou půl hodinu. „Z kempů pak budou dopoledne vyjíždet autobusy označené písmenem X,“ informoval Jan Seitl z dopravního podniku. Doprava na závody bude po celý víkend zdarma.

Pořadatelé počítají s největším náporem aut v sobotu a v neděli od půl desáté do půl dvanácté dopoledne. Už teď si uvědomují jednu organizační chybu. Nenechali natisknout program v maďarštině. A přitom se národního miláčka Gábora Talmacsiho se přijede podívat přes čtyřicet tisíc Maďarů.

Víte, jak se vyznat na okruhu? Podívejte se na mapku.