Potvrzení vydávají jednotlivé fakulty vysokých škol. Jejich zaměstnanci před orazítkováním dokumentu kontrolují totožnost a stav studia žadatele. Na vyplněném potvrzení pak stačí jen přepsat jméno nebo datum. Studenti k tomu nejčastěji používají gumovací propisky a pera. Za podvod přitom můžou dostat pokutu až pět tisíc korun.

Výroba žákovského průkazu, díky kterému mají slevu na jízdném z místa bydliště do školy pětadvacet procent, nezabere víc než půl hodiny. „Základem je dobrá tiskárna a skener, díky kterému získáte razítko s podpisem ze staré průkazky. V grafickém programu ho přenesete na nevyplněnou kartičku, vytisknete a vyplníte," vysvětlil princip brněnský vysokoškolák, který si nepřál zveřejnit jméno.

Průkaz pak na začátku semestru musí ještě potvrdit na autobusovém nebo vlakovém nádraží. „Máme jen omezené možnosti. Pokud zjistíme, že dotyčný není student, kartu mu odebereme. Na hlavním nádraží naši zaměstnanci denně odbaví i několik tisíc lidí, kontrolovat všechny prostě nejde," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

studentské slevystudenti s žákovským průkazem mají z místa bydliště do školy zlevněné jízdné o čtvrtinu
Národní divadlo Brno zavedlo padesátiprocentní slevu pro majitele ISIC karty, hodinu před nevyprodaným představením koupí lístek za padesát korun
roční předplatní jízdenka vyjde studenta na polovinu
až padesátiprocentní slevy na oblečení, nápoje či rychlé občerstvení nabízí některé obchody
zlevněné vstupné poskytují i bazény a jiná sportoviště

Mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová tvrdí, že s falšováním nemají zkušenosti. „Takový student by ale skončil před disciplinární komisí, hrozí i vyhození z fakulty," poznamenala.

Vysoké učení technické se loni po domluvě s dopravním podnikem rozhodlo přijmout několik opatření. „Každý student má na přihlášce speciální kód. Na webu si může jakákoliv instituce ověřit, jestli jde o našeho studenta. Všem doporučujeme kontrolovat i ISIC kartu," prohlásila mluvčí školy Jitka Vanýsková.

Slevy jsou však natolik výhodné, že se některým lidem vyplatí požádat studující kamarády, aby si na ISIC objednali novu přelepku. Na studijním oddělení sice zkontrolují jejich identitu a nalepí ji na příslušnou kartu, dá se ale snadno odlepit. „Aktivní student s propadlou kartou nahlásí ztrátu a za 350 korun mu vystaví novou. Pokud chodíte třeba do divadla, peníze se vrátí už po prvním měsíci," popisuje další studentka z Masarykovy univerzity.

Pokud brněnský dopravní podnik podvodníka odhalí, kartu mu zabaví a může po něm vymáhat i ušlý zisk. „Podezřelé zákazníky, zpětně žádáme, aby studium doložili. Pokud se nedostaví, nebo nechtějí vrátit jízdní doklad, věc předáme k přestupkovému řízení," dodala Hailichová.

Podle brněnského právníka Richarda Nováka hrozí lidem vydávajícím se za studenty pokuta pět set až pět tisíc korun. „Pokud ji někdo odmítne zaplatit, může podnik případ předat exekutorům. Když přičteme i soudní poplatky, nakonec člověk zaplatí až deset tisíc korun," popsal Novák.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ

BARBORA KUBOVÁ